Cadru didactic de la UEM Reșița, acuzat că ar fi obținut pe nedrept titlul de profesor universitar și calitatea de conducător de doctorat!

modelmic

Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, devenită în vara acestui an Centru Universitar al  Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca nu scapă de scandaluri și probleme. La doar câteva zile după ce a fost primit ca membru corespondent în Academia de Științe Tehnice din România, profesorul Gilbert-Rainer Gillich riscă să rămână fără titlul de profesor universitar și calitatea de conducător de doctorat.

Federația Sindicală Hermes din învățământ superior și cercetare științifică a înaintat o sesizare către Consiliul de Etică și Management Universitar, sesizare conform căreia Gilbert-Rainer Gillich, cadru didactic titular la Universitatea Eftimie Murgu din Reșiţa, în prezent aflată în componența Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ar fi obținut pe nedrept titlul de profesor universitar și implicit calitatea de conducător de doctorat.

Reprezentanții Federației Sindicale Hermes atrag atenția asupra documentelor din dosarul de concurs pentru obținerea titlului didactic de profesor universitar în anul 2006 de către Gilbert-Rainer Gillich pentru domeniul Științe Inginerești. Titlul didactic de profesor universitar i-a fost acordat în luna februarie a anului 2007.

Pentru a deveni profesor universitar domnul Gillich trebuia să dovedească implicarea sa în proiecte de cercetare naționale și internaționale, iar pentru unele trebuia să fi fost chiar director de proiect. Din analiza documentelor primite la Federație am observat că domnul Gillich nu avea o activitate de cercetare semnificativă și, în mod normal, legal, nu ar fi putut să obțină titlul de profesor universitar. Acesta nu participase în niciun proiect de cercetare internațional, condiție eliminatorie.

Normele legale în vigoare (Ordinul MEC nr. 5.098/2005) stabileau un standard minim pentru activitatea de cercetare astfel:

Criteriul 2 – Activitatea de cercetare: “Se evaluează activitatea de cercetare prin proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare obţinute prin competiţie, pe bază de contract/grant, în ţară/străinătate, ca membru în echipa de cercetare sau ca director de proiect, cu referire distinctă la realizările din ultimii 5 ani.

Standardul minim:

Două granturi/contracte de cercetare obținute pe bază de competiţie, în cel puțin unul dintre granturi/contracte candidatul având calitatea de director. Din cele două granturi/contracte de cercetare cel puţin unul trebuie să fie internaţional şi cel puţin unul să fie obţinut în ultimii 5 ani în calitate de director.”

Prin Anexa 1 din Ordinul MEC nr 3548/2006 de modificare a Ordinului MEC nr. 5.098/2005au fost introduse echivalări pentru activitatea de cercetare.

13 – Științe inginerești – introduce următoarele echivalări: “Un grant internaţional se echivalează cu două granturi/contracte de cercetare la nivel național, obținute prin competiţie, în calitate de director de proiect.”

Prevederile legale prezentate anterior se verifică ușor pentru că au fost menționate în toate CV-urile redactate de domnul Gillich fără să facă o trimitere detaliată la aceste granturi sau contracte, limitându-se să descrie la modul general un număr de 7 proiecte. Într-o singură fișă de autoevaluare apare precizarea textuală “Principalul contract de cercetare”, o sintagmă neutilizată în evaluări, de aici și suspiciunile.

Analizând lista de proiecte (granturi/contracte) observam ca dl. Gillich era director de proiect într-unul singur: „Sistem de monitorizare în timp real a vibraţiilor şi zgomotului surselor industriale cu impact asupra colectivităţilor umane şi a clădirilor din mediul urban – SMONTREVIZ”, Programul CEEX 2005, Modulul 1, 2006-2008.

În lista de granturi/contracte în care figura drept membru în echipa de cercetare, nu găsim niciun grant/contract de cercetare internațional cum cere legea. Chiar dacă exista o posibilă echivalare între granturile naționale și internaționale, în acest caz nu avea ce să echivaleze întrucât nu era director de proiect în încă două granturi/contracte pentru a fi posibilă echivalarea. Iată cum arăta

Cu toate acestea candidatul a fost acceptat, concursul s-a desfășurat fără nicun incident iar titlul didactic de profesor universitar a fost adjudecat singurului pretendent, în condiții de ilegalitate.

Ulterior, și numai în baza obținerii acestui titlu didactic, dl. Gillich a obținut și calitatea de conducător de doctorat, pentru că la acea dată calitatea de conducător de doctorat se acorda aproape automat profesorului universitar. Din acel moment, dl. Gillich Gilbert-Rainer, asemeni altor profesori universitari ”fabricați” după ”rețete” asemănătoare, beneficiind de toleranța nejustificată a membrilor comisiilor de concurs, a membrilor C.N.A.T.D.C.U. care trebuiau să analizeze pentru validare dosarul de concurs, a condus și conduce doctoranzi care ”produc” teze de doctorat. Cu alte cuvinte, acesta a ”nășit” alți noi doctori și a ”crescut” alte cadre didactice universitare evaluate, cel mai probabil, după modelul folosit de el.

«Adevărul este că nici astăzi, după 14 ani, nu are vreo participare într-un grant/contract internațional de cercetare obținut prin competiție»explică reprezentanții Federației Sindicale Hermes.

Drept urmare, Federația sindicală Hermes solicită: retragerea titlului de profesor universitar obținut de Gilbert-Rainer Gillich, retragerea calității acestuia de conducător de doctorat și revocarea sa din calitatea de membru al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

Ne întrebăm dacă prin sesizarea la adresa fostului prorector al UEM, Gilbert-Rainer Gillich și prin ceea ce va decurge în urma acestei sesizări, nu s-a început cumva un amplu proces de evaluare etică și profesională, pe bune, de această dată a corpului academic și universitar reșițean.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei