Cai „sălbatici”, văzuți pe calea ferată Anina – Oravița!

modelmic

Munții Aninei adăpostesc numeroase specii de animale, printre care și-a găsit loc în ultimii ani și o herghelie de cai „sălbatici”. Prezența acestora a fost semnalată în mai multe rânduri de cei care străbat zona, cel mai recent fiind observați pe calea ferată Anina – Oravița, în apropiere de Gârliște. 

Călătorii care străbat cunoscuta cale ferate au avut de multe ori ocazia să observe și chiar să pozeze frumoasele cabaline, despre care se bănuiește că ar fi provenit inițial de la fostele CAP-uri și care lăsate în liberate și-au recăpătat măcar parțial caracterul sălbatic. Una din aceste fotografii a fost realizată de Viorel Ardelean, angajat al CFR, și distribuită pe Facebook de către Wild Caraș-Severin, o comunitate care își propune să promoveze habitatele naturale și speciile de faună și floră sălbatică din județ.

16114303_1846130062324140_5758835685185904972_n

Wild Caraș-Severin a venit și cu o serie de explicații cu privire la acești cai care își duc existența în sălbăticie: „Foarte puțini știu despre existența lor. Nu sunt cu adevărat sălbatici, deoarece calul sălbatic (tarpanul) a fost exterminat de om. Dar și acești cai au un rol important în ecosistem și ocupa cu succes locul tarpanului.
Strămoșul tuturor raselor de cai din Europa a fost, încă din cele mai vechi timpuri, un locuitor al teritoriului unde astăzi este România. Resturile fosile vorbesc despre vânătoarea cailor sălbatici încă din timpul Paleoliticului timpuriu. 

(…) În secolul al XVII-lea alte documente pomenesc despre ultima herghelie de cai salbatici din Barăganul Ialomiței, pentru ca un secol mai târziu, tarpanul să dispară definitiv din Țările Române.

Povestea tristă a cailor sălbatici europeni nu se sfârșește aici. În secolul XIX, cazacii, tătarii și țăranii ruși urmăreau și vânau cu înverșunare tarpanii, deoarece proprii cai domestici fugeau și se re-sălbăticeau alături de tarpani. Odată recuperați, aveau deja caracterul sălbatic al rudelor lor, find atât de agresivi încât distrugeau atelajele cu lovituri de copită și mușcau pe oricine încerca să-i călărească (…)”.

În județul Caraș-Severin caii sălbatici nu sunt prezenți doar în Munții Aninei, aceste exemplare putând fi întâlnite și pe insula Ostrov, aflată în apropiere de Moldova Veche.

Foto copertă: Ciprian Floare

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Pingback: Imagini fabuloase! Cai salbatici surprinsi pe cel mai spectaculos traseu montan din Banat | Opinia Timisoarei – Stiri din Timisoara cu foto si video, evenimente, locuri de munca, meteo, curs valutar, cancan, horoscop, imobiliare, Facebook, Twitter,

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei