Când și cum ne vom relua viața și activitatea de dinainte de pandemia de COVID-19

a

Profesorul Alexandru Rafila a declarat la Digi24, că este momentul în care trebuie gândită o strategie coerentă de reluare a activității afectate de pandemie. În  România pandemia încă nu și-a atins vârful, iar autoritățile estimează că acesta se va înregistra în următoarea săptămână, când numărul total al îmbolnăvirilor ar putea fi între 12 și 14.000 de cazuri.

Există mai multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie. Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susținută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile și bineînțeles că există și criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia e cea care susține sistemul de sănătate“.

„Se poate lua o decizie care nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel național, dar măcar la nivel local pentru județele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte măsuri. Asta depinde de guvern, cum gândește să facă acest lucru, dar ar fi bine ca din timp să facem o strategie, mai ales că există un document de poziție al Comisiei Europene în acest sens. Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie să avem o strategie discutată, evaluată, cunoscută de toată lumea. Unele dintre problemele cu care încă ne confruntăm este lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local, ori lucrul ăsta trebuie articulat să avem un rezultat optim “, a mai precizat Alexandru Rafila.

aa

Numeroase țări au adoptat planuri de relaxare a restricțiilor antiepidemice, în contextul scăderii numărului de contagieri şi pe baza unor măsuri clare, precum intensificarea testării și localizarea rapidă a contactelor persoanelor infectate, iar experții avertizează că este necesară prudență, scrie Mediafax.

Cancelarul Angela Merkel a anunțat un “succes intermediar fragil” generat de măsurile de distanţare socială. “Avem un spațiu mic de manevră”, a atras atenția Angela Merkel, recomandând purtarea de măști medicale în spații publice. Școlile din Germania ar urma să fie redeschise pe 4 mai pentru elevii din anii terminali, iar unele magazine, cele cu suprafețe sub 800 de metri pătrați, pe 20 aprilie.

Guvernul de la Praga a anunțat un plan în cinci etape pentru relaxarea restricțiilor. În ultima etapă, programată pe 8 iunie, ar urma să poată fi redeschise hotelurile și marile centre comerciale.

Restricțiile privind deplasările ar urma să fie relaxate pe 4 mai și în Italia. Au fost deschise deja librăriile, spălătoriile, unele benzinării. Angajații din domeniul forestier și IT și-au reluat activitățile.

Austria a permis redeschiderea magazinelor mici. Celelalte magazine vor fi redeschise pe 2 mai, iar restaurantele la jumătatea lunii mai.

aaa

Danemarca a redeschis școlile primare. Restaurantele și cafenelele rămân închise, iar adunările mai mari de zece persoane sunt interzise până pe 10 mai. Adunările de sute de persoane sunt interzise până în august.

Conform unei hărți realizate de CNN, în Europa, interdicțiile stricte privind deplasările (măsurile variază) sunt menținute în numeroase țări, inclusiv în Franța, Marea Britanie, România, Ucraina, Rusia, Portugalia. Au fost anunțate planuri de relaxare a unor măsuri în Cehia, Danemarca, Austria, Germania, Islanda, Italia, Norvegia, Elveţia. Belarus şi Suedia nu au aplicat restricţii stricte.

În Statele Unite, Administrația Donald Trump a elaborat un plan de reluare a activităților economice în trei etape, în funcție de situația epidemică, fiecare etapă durând câte 14 zile.

Spania a permis revenirea la lucru a sute de mii de angajați, dar restricțiile privind deplasările sunt menținute pentru restul populației și ar putea fi prelungite după data de 27 aprilie.

În Israel, premierul în exercițiu, Benjamin Netanyahu, a anunțat relaxarea unor restricții, precizând că procesul va fi etapizat și monitorizat atent.

În Serbia, președintele Aleksandar Vucici a anunțat un plan de relaxare graduală a restricțiilor începând de mâine.

Sursă foto: gigi24.ro

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei