Caraș-Severin, țara morilor de apă! Asociația Acasă în Banat scoate la lumină relicve ale unei alte lumi!

modelmic

Asociația Acasă în Banat, cea care a dat culoare satului Eftimie Murgu prin intermediul Color the Village, vine acum cu o nouă inițiativă inedită. Membrii asociației și-au propus acum să scoată la lumină o serie de obiecte de patrimoniu foarte valoroase din Caraș-Severin, morile de apă de pe raza județului, considerate „adevărate relicve ale unei alte lumi”. Proiectul, numit sugestiv „Țara Morilor de Apă”, este derulat în parteneriat cu Consiliul Județean Caraș-Severin.

Județul Caraș-Severin are un patrimoniu uriaș de aproximativ 200 de astfel de construcții arhaice. Iar cei de la Acasă în Banat și-au propus să identifice toate morile de pe raza județului și să le cartografieze.

Cele mai cunoscute mori de apă sunt cele din Eftimie Murgu, însă acestea reprezintă doar o mică parte din patrimoniul de mori de apă al județului Caraș Severin. Vom lua la pas sate și cătune pentru a ajunge la cele 200 de mori de apă, le vom fotografia și documenta, iar la finalul acestui an vom avea o hartă reală a morilor existente în județul Caraș Severin. Pentru a putea păstra aceste monumente ale tehnicii rurale, este esențial să identificăm rapid problemele lor pentru ca apoi să putem interveni și mai ales, pentru a le pune în valoare așa cum trebuie”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

modelmic

Reprezentanții Asociației Acasă în Banat pregătesc 3 expediții în teren, la care oricine se poate alătura. Prima expediție va avea loc sâmbătă, 14 septembrie, în zona Șichevița-Gârnic, următoarea va avea loc în zona Prigor-Eftimie Murgu, iar ultima în zona Cornereva. În fiecare expediție, voluntarii vor descoperi nu doar morile de apă, ci și satele din Caraș și oamenii locului.

Una dintre prioritățile noastre este promovarea turismului, având în vedere potențialul extraordinar pe care îl are județul nostru. Acesta este motivul pentru care ne-am alăturat inițiativei Asociației Acasă în Banat și am cofinanțat proiectul Țara morilor de apă, în vederea descoperirii cât mai multor asemenea comori ale Banatului de Munte”, a declarat la rândul său Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

modelmic

La finalul proiectului, Asociația va publica un Ghid al Morilor de Apă, iar toate datele despre mori vor fi disponibile și online pe un site dedicat.

Citește și Peste 250 de voluntari și-au dat mâna pentru a înfrumuseța o comună din Caraș-Severin!

foto copertă: Asociația Acasă în Banat

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei