După lupte seculare care durează de mai bine de câteva luni, vorbesc de animozitățile din rândul comunității cehe din Banatul de Munte, iată că, în cele din urmă, cehii din România au la București un lider care să-i reprezinte. Este vorba de Ștefan Bouda, originar din Gârnic, fiu al acestor locuri care își desfășoară de mai multă vreme activitatea în cadrul Ambasadei Republicii Cehe la București și care își propune o serie de proiecte menite să îmbunătățească viața comunității din rândul căreia s-a ridicat.
De acum, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor ar putea deveni istorie sau să rămână în titulatură doar cu reprezentarea comunității de slovaci din România, lucru absolut firesc după ce comunitatea cehilor a reușit să se desprindă și să-și trimită în premieră un reprezentant în Parlamentul României.
Reper24 a dialogat cu prospătul și primul deputat al comunității cehe ales în Parlament, Ștefan Bouda, despre perspectivele și proiectele pe care le vizează în noua demnitate:
„A fost foarte greu! Am avut un avocat din Timișoarqa care a încercat să îmi ia locul și a trimis zeci de hârtii și multe minciuni, dar cu atât este victoria mai frumoasă și faptul că am învins e un lucru pozitiv. Probabil că de aici încolo lucrurile se vor așeza și oamenii se vor liniști.
Pentru a-mi îndeplini obiectivele, trebuie în primul rând să fie investit un Guvern funcțional, apoi eu trebuie să aduc bani pentru comunitatea mea, mai exact pentru Forumul Cehilor din România, care va beneficia de o sumă egală cu cea pentru toate minoritățile naționale cunoscute în țară. Suma respectivă va fi pentru proiectele culturale, pe care eu trebuie să le continui și avem nevoie de o sumă de funcționare a administrației pe care eu trebuie să o aloc, pentru că suntem la început.
Ca să funcționeze comunitatea, trebuie să beneficieze de sedii, de bani pentru a putea întreține și continua proiectele realizate împreună cu slovacii, cultură, școlile cu care nu stăm noi prea bine, iar din funcția de deputat cred că am alte deschideri pentru Parlamentul ceh, pentru că și acolo sunt foarte multe lucruri de pus la punct, în sensul finanțării unor proiecte precum acea grijă de bătrâni, care la noi în comunitate este stringentă.
Sunt foarte mulți bătrâni care nu beneficiază nici măcar de ajutorul acela minim al unei asistente medicale și aș vrea să vedem dacă putem obține o finanțare să avem măcar o asistentă, chiar dacă la toate comunele, să le facă pe rând, plătită din banii din Cehia, pentru că din România nu cred că o să reușesc.
Avem deja niște asistente, mai mult sociale, care se ocupă de bătrâni, în fiecare sat, dar nu avem pe parte medicală și aș vrea să intervin la Guvernul ceh, mai exact colaborarea cu Parlamentul ceh aș vrea să o ridic mai sus.
Din funcția de deputat doar pentru cehi, nu și slovaci cum a fost îniante, slovacii vor rămâne cu deputatul propriu, iar Forumul Cehilor care va reprezenta doar cehii din Banat, va avea, de asemenea, propriul deputat, eu cred că lucrurile se pot îmbunătății și vor fi mult mai multe investiții pentru cehii din Banat”.
Lorena POENARU
Oare de ce etnii ca cehii, slovacii, sârbii, croații , ucrainenii ș.a. știu să conviețuiască frumos pe meleagurile noastre, doar ungurimea se consideră mai cu moț? Poate știe cineva răspunsul.
Simplu, pentru că singurul nostru drum spre huniune (europeană) trece pe la ei.
Nu? 🙂