Caraș-Severinul sub coduri multiple de ploi, ninsoare, viscol și inundații

xxx
Avertizările meteorologilor au determinat Instituția Prefectului Caraș-Severin convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în vederea gestionării cu responsabilitate a situațiilor care se pot ivi.
Ca urmare a evoluției situației hidrometeorologice, a precipitațiilor anunțate pentru următoarele 24 de ore, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață, în intervalul 04 februarie, ora 14:00 – 05 februarie, ora 12:00,Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un COD PORTOCALIU și prognozează, producerea de fenomene meteorologice periculoase pe râul Bistra. De asemenea, este în vigoare până mâine la ora 24.00 și o atenționare hidrologică de tip COD GALBEN pe râurile din bazinele: Timiș – în amonte de Lugoj, Pogăniş – în bazinul superior, Bârzava – bazin superior şi afluenții bazinului mijlociu. În aceste condiții, cursurile de apă vor fi monitorizate în permanență, pentru identificarea și eliminarea potențialelor stări de pericol pentru comunități.
Este în vigoare și o avertizare de tip COD GALBEN, valabilă pentru intervalul 04 februarie ora 13:00 – 05 februarie, ora 08:00, care vizează intensificări ale vântului, precipitații însemnate cantitativ, ninsori viscolite, iar pentru zona montană a județului Caraș Severin este valabilă, până la ora 23:00, o avertizare de tip COD PORTOCALIU. Astfel, conform prognozei, în zona de munte va ninge abundent și viscolit, iar cantitățile de apă vor cumula local 40-50 l/mp.
Pentru gestionarea eficientă și operativă a eventualelor evenimente care s-ar putea ivi în urma manifestării violente a fenomenelor menționate, prefectul județului Cristian Gâfu, a dispus măsuri privind informarea autorităților locale, precum și a structurilor responsabile. Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a solicitat de asemenea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să urmărească permanent evoluţia fenomenelor la nivelul localităţilor şi să dispună asigurarea serviciului de permanență la sediile primăriilor.
Pentru că prognoza se referă la intensificări ale vântului, prefectul judeţului Caraş-Severin a solicitat operatorilor de distribuţie a energiei electrice să menţină un contact permanent cu autorităţile locale, pentru ca intervenţia în cazul producerii de avarii la reţelele electrice să se realizeze rapid.
La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin a fost activată grupa operativă şi au fost pre-alarmaţi membrii Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, pentru a fi pregătiţi să asigure la nivel decizional coordonarea eventualelor acţiuni necesare.
În încheierea şedinţei, prefectul judeţului Caraş-Severin le-a reamintit membrilor comitetului că primordială pentru cunoaşterea situaţiei exacte şi eficientizarea capacităţii de reacţie în sprijinul cetăţenilor este comunicarea interinstituţională permanentă.

Dan AGACHE

sursă foto realitatea.net

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei