Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iunie!

 

cas

Începând cu data de 1 iunie, serviciile medicale acordate de spitale, analizele medicale, furnizorii de medicamente, furnizorii de servicii de radioterapie şi cei de dializă vor trebui din nou validate cu cardul național de asigurări de sănătate. Obligativitatea folosirii cardului național de sănătate a fost suspendată pe perioada stării de urgență și a stării de alertă determinate de pandemia de coronavirus.

Guvernul a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătății, o hotărâre pentru modificarea şi completarea HG.privind aprobarea programelor naţionale de sănătate.Hotărârea prevede ca începând cu data de 1 iulie 2020, serviciile acordate de către spitale, furnizorii de investigații paraclinice, furnizorii de medicamente, furnizorii de servicii de radioterapie şi cei de dializă vor fi validate cu cardul de sănătate.

Conform actului normativ, medicii de familie pot emite în continuare rețete pentru bolnavii trataţi în cadrul programelor naţionale de sănătate curative cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise bolnavilor de către medicul specialist – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere, dar și pentru medicamentele care până la data instituirii stării de urgență erau prescrise de către medicii specialişti în conformitate cu limitările de prescriere prevăzute în H.G. nr.720/2008, cu modificările și completările ulterioare și în Ordinul ministrului sănătății publice și al președintelui CNAS nr. 1301/500/2008 cu modificările și completările ulterioare.

Vor face excepție medicamentele sau materialele sanitare utilizate în cadrul programelor naționale de sănătate curative care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale spitalelor, astfel încât asigurații să poată beneficia la timp de medicamentele necesare. Aceste medicamente nu pot fi prescrise de medicii de familie – aceștia pot prescrie medicamente în regim ambulatoriu care se eliberează doar prin farmacii cu circuit deschis.

Pentru limitarea infectării cu coronavirus în rândul populaţiei, a fost prevăzută măsura ca unităţile de specialitate care au preluat în evidenţă, pe perioada stării de urgentă, respectiv, după încetarea stării de urgenţă, bolnavi din programele naţionale de sănătate curative derulate prin unităţi sanitare cu paturi care au acordat şi acordă servicii medicale pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 pot derula programe naţionale de sănătate curative până la data de 30 iunie 2020, fără a fi necesară nominalizarea acestora în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative.

 

Elena FRANȚ

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei