14 C
Reșița
sâmbătă, 22 martie 25

Carina Pristavu: „Este exclus să trecem în învățare online din cauza neplății facturilor!”

Scumpirile la electricitate și gaze vor afecta și școlile din țară. Chiar dacă pandemia a ținut unitățile de învățământ mai mult închise și implicit facturile au fost mai scăzute, vremea rece îi sperie pe mulți directori. Ministrul Educației a afirmat însă că asigurarea funcționării școlilor este o preocupare majoră a Guvernului României.

Și pentru școlile din Caraș-Severin s-au dat asigurări că se vor găsi soluții, iar unitățile de învățământ nu vor avea de suferit din cauza creșterii prețului la utilități.

Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir susține că din discuțiile pe care le-a avut cu primarii, până la această oră nu s-au semnalat probleme deosebite.

Cu toții am primit sau vom primi planurile de la instituțiile superioare, la fel și în ceea ce privește IPJ, școlile și sunt convins că fiecare va lua măsuri pentru economisire.

La fel de sigur este că școlile nu vor fi închise nici datorită scumpirilor care sunt acum, deși sunt scumpiri mai mult în presă, sunt într-adevăr și pe facturi, dar nu sunt acele scumpiri alarmante care ne-au făcut să credem că va fi ceva extraordinar. Fiecare la locul lui de muncă, dar și la școli, cred că se găsesc anumite măsuri pentru a reduce consumul, fără exagerări, fără a închide școlile, fără a închide instituțiile din lipsă de energie pentru încălzire”.

Inspectorul școlar general al ISJ Caraș-Severin, Carina Pristavu, exclude din start o trecere în online a procesului de învățare la nivelul județului în contextul majorării prețului la utilități.

E foarte normal să ne gândim că vor fi repercursiuni la nivelul plății utilităților în școli datorită majorării tarifelor și la curentul electric, dar și la gaza naturale, însă preponderent școlile din județ se află în mediul rural și sunt încălzite cu material lemnos, iar material lemnos există. Noi în acest moment centralizăm o situație care ne este furnizată de către fiecare școală în parte pentru a vedea ce facturi restante există, ce disponibil mai au în buget din costul standard, adică de la bugetul de stat, pentru a acoperi o parte din aceste facturi la utilități urmând ca ulterior să revenim și să încercăm să găsim soluții cu finanțare complementară din partea primăriilor care trebuie să suporte toate aceste costuri”, a declarat Carina Pristavu, inspector general al ISJ Caraș-Severin.

Din punctul de vedere al ISJ Caraș-Severin, e foarte clar că se va impune o responsabilizare a conducerii școlilor, a profesorilor din școli pentru a economisi energia, însă activitatea se va desfășura ca și până acum fiind „exclus să trecem în învățare online datorită neplății facturilor”, a susținut Carina Pristavu.

Lorena POENARU

 

3 COMENTARII

  1. ” … însă preponderent școlile din județ se află în mediul rural și sunt încălzite cu material lemnos, iar material lemnos există.”

    Prin reabilitare de infrastructură digitală, există material.
    Lemnos și plafonat:

    **Link-urile nu sunt permise!**

  2. E bine, și la vară cald! Trebuie să ne simțim chiar ”datori” pentru faptul că s-a scumpit totul? Că expectroarea asta, care se autonumește profesor, deși ea este o mică educatoare așa ne spune, citez: ”în școli datorită majorării tarifelor și la curentul electric, dar și la gaza naturale”. Alooooo, tanti educatoarea, se zice DIN CAUZA MAJORĂRII TARIFELOR, nu datorită. Du-te la clasa I, că ai cam depășit vârsta de grădiniță, maturizează-te și pune mâna pe carte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei