Cartierul Țerova a rămas din nou fără apă! Aquacaraș explică motivele deselor avarii!

 

apa

Încă o avarie în cartierul Țerova face ca societatea Aquacaraș să sisteze furnizarea apei pentru consumatori din zonă pentru 6 ore, astăzi, 15.07.2020.

Astfel că, pentru remedierea avariei, angajații societății vor înlocui un tronson de conductă magistrală pe str. 1 Mai, întreruperea furnizarea apei fiind sistată de la ora 10:00 la ora 16:00, în întreg cartierul.

Ieri, 14.07.2020, imediat ce am remediat avaria, înlocuind un tronson din magistrală, la 30-40 de centimetri de brida de cuplare, vechea conductă a cedat! De aceea…   și astăzi, suntem nevoiți să anunțăm întreruperea furnizării apei pentru întregul Cartier Țerova. Ne cerem scuze, clienților afectați de avarie, pentru disconfortul și inconvenientele create, prin întreruperea furnizării apei.

Ulterior orei 16.00, vă rugăm să ne semnalați orice neconformitate a caracteristicilor organoleptice ale apei, la Dispeceratul Central al SC Aquacaraş SA la tel. 0255/215643, Exploatarea Reșița tel. 0255/212458”, spun reprezentanții Aquacaraș.

După desele avarii înregistrate, societatea vine cu un punct de vedere despre motivele intensificării acestor inconveniente pentru consumatorii din Țerova.

Lucrarea de extindere a Rețelei de Alimentare cu Apă pentru Cartierul Țerova a fost finalizată în anul 2010, în cadrul Proiectului ISPA- Antreprenor General: S.C.Hidroconstrucția S.A.

După preluarea rețelelor, în exploatare, s-au constatat erori de proiectare:

- Alegerea conductei tip PHD-PN6 a fost făcută neținându-se cont de presiunea nominală de lucru pentru Cart. Țerova (presiunea de 7 bar…la conductele tip PHD-PN6, grosimea peretelui conductei rezistă la max.6 bar;

- Lipsa regulatoarelor de presiune;

– În 2008 și 2009, când a fost definitivat proiectul de execuție al lucrării, s-a acceptat patul de zgură. Normativele în vigoare, la acea dată, nu specificau interzicerea folosirii acestui material pentru patul și umplutura conductelor pozate. S-au respectat indicatorii de granulație și indicii de fricțiune (în timp, zgura, fiind un material puternic anhidru, prin adiție de apă, a devenit rigidă, încorsetând conductele și nepermițând dilatarea lor)”, spun reprezentanții societății.

Îmbătrânirea prematură a conductelor a dus, în ultimi doi ani, la incidența crescută a microfisurării și apariției crevaselor datorate  cedării suportului structural.

Aquacaraș a venit în timp cu soluții de remediere.

În 2016 am montat regulator de presiune pe magistrala ce alimentează Țerova și, ulterior, reducătoare de presiune pe rețelele stradale. La fiecare intervenție, de aproximativ 10 luni, s-a decis ca, în loc de repararea spărturii cu o mufă electrosudabilă, să decopertăm o porțiune mai mare de conductă și să înlocuim un tronson de 6-10 m cu PHD-PN10 (rezistă la presiuni de 10 bar).

Am avut cazuri când, după probele de presiune, în câteva ore, după ce am pus umplutura și am refăcut carosabilul, să cedeze conducta veche la câțiva zeci de centimetrii de îmbinarea cu cea nouă. Actualmente, am reușit să înlocuim aprox. 50% din vechea conductă, pe magistrale. Înainte de venirea iernii, vom reuși să înlocuim, practic, bucată-cu-bucată, toate magistralele din Țerova.

Desele avarii pe conductele magistrale, necesită timpi de remediere mai mari, fiind necesară săpătură mecanizată pe o lungime de cel puțin 8-9 m, pentru a putea înlocui, cel puțin un tronson (6 m) de conductă.

Dăm asigurări utilizatorilor din acest areal că acest inconvenient al întreruperilor furnizării apei va fi depășit, cel târziu, la începutul anotimpului rece”, precizează reprezentanții S.C. Aquacaraș S.A.

 

Lorena POENARU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei