Cât de lung este un metru?

cult

Cât de lung este un metru?

„Cât de lung este un metru?”, „Femeile sfătuiesc femeile: Lenjeria din mătase neagră străluceşte deosebit de frumos dacă o spălăm în ceai negru în loc de apă“ sau „Datul laptelui în foc se poate împiedica dacă se pune o talpă din catifea în papuc” sunt doar câteva titluri neobișnuite alese de Sigmar Polke pentru operele din cadrul expoziției „Muzică de origine necunoscută”. 

Pornind de la câteva titluri ale exponatelor, membrii cercului literar „Die Stafette” au realizat texte care vor fi prezentate mâine, în data de 5 februarie 2014, la ora 17:00, la Muzeul de Artă Timișoara.

Expoziţia, care a putut fi vizionată deja în marile muzee ale lumii, aduce în prim plan patruzeci de opere ale renumitului pictor, grafician şi artist în domeniul fotografiei Sigmar Polke, asigurând în acelaşi timp şi o viziune de ansamblu asupra creaţiei diversificate a marelui artist; o creaţie presărată cu nuanţe de umor, ironie şi ambiguitate.

Sigmar Polke (1941-2010) a fost preocupat încă din primii ani de creaţie de realizarea unor conexiuni între imagine şi realitate, artă şi viaţa cotidiană. Prin intermediul unor teme de excepţie şi a unor tehnici experimentale, Sigmar Polke dezvăluie aspecte noi ale artei. În creațiile sale din expoziţia „Muzică de origine necunoscută” Sigmar Polke tematizează traseul fluid sau picurat al culorilor, urma fluidă a culorii urmând un traseu imprevizibil. Imaginile dobândesc în plus şi o notă poetică datorită unor titluri cu rezonanţă absurdă, inspirate din proverbe, sloganuri şi maxime universale.

Pentru realizările sale de excepţie în domeniul artei, lui Sigmar Polke i s-au decernat o serie de premii şi decoraţii. Astfel, în anul 2000 Sigmar Polke a obţinut  „Inelul împăratului – premiu artistic al oraşului Goslar” („Goslarer Kaiserring”), cea mai înaltă distincţie care se decernează în Germania pentru realizările în domeniul artei contemporane.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Timișoara până în data de 2 martie 2014, în intervalul orar 10-18.

La prezentare textele vor fi comparate cu picturile lui Sigmar Polke, intenționându-se astfel crearea  unei legături între artă și literatură. Evenimentul se va desfășura exclusiv în limba germană.

Alles gute!

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei