Ce să faci, n-ai ce să faci! Și dacă n-ai lipici la ban, rupi tastele în van

manipulare

Aș fi vrut să scriu săptămâna aceasta despre pensii. Alea nesimțite, cu multe zerouri și de la o vârstă la care adevărata viață abia începe. Însă nu o pot face, pentru că subiectul săptămânii ce tocmai se încheie este războiul dus de presă cu actuala conducere a Consiliului Județean.

Ultimele zile ale săptămânii trecute și cea în curs ne-a surprins cu video-uri mai puțin obișnuite pentru cotidianul firesc al comportamentului nostru declarat. Pe cel nedeclarat îl ținem ascuns de ochii lumii, crezând, de fiecare dată, că doar noi îl știm și, când vedem astfel de comportamente, ne declarăm siderați, iritați și dezavuăm public momentul. De cele mai multe ori ne înșelăm și, dacă ajungem în punctul în care să ne facem o proprie analiză a existenței noastre, lucru foarte rar întâlnit, constatăm că nu suntem noi mai presus decât semenii noștri. Dar cum natura umană ne face de fiecare dată să privim paiul din ochiul aproapelui, adesea este mai facil să vorbim despre alții și mai puțin despre noi sau să ne raportăm la noi înșine, atunci când abordăm un subiect. Și cu cât diferența dintre noi și cei pe care-i judecăm este mai mare în favoarea celor despre care emitem judecăți de valoare, cu atât ura apasă pe taste cu o forță necontrolabilă. La sfârșitul zilei, singura noastră preocupare este să contabilizăm reacțiile celor pe care i-am manipulat. Spun toate astea, pentru că sunt puține persoane care se raportează la ele însele atunci când primesc o informație. Aș fi tare curios câți dintre cei care ați savurat imaginile cu dansul pe masă v-ați raportat la voi înșivă? Da, știu, o să spuneți că voi nu sunteți persoane publice. Total de acord! Însă, moral, dacă tu ai întrecut măsura la o petrecere și ai avut o atitudine nepotrivită în raport cu un comportament zilnic, poți să judeci și să pui etichete celui pe care tocmai l-ai văzut în video-ul respectiv? Eu zic că nu. Pentru că în spatele difuzării acestor imagini există un interes. Acela de a te face pe tine să judeci și să-l trimiți la coșul istoriei pe cel despre care unii au interes să-l vadă acolo. De ce vor să-l vadă acolo? Pentru ca ei să-i ia locul. Pentru ca cei care scriu să își rotunjească veniturile. Iar cei de teapa despre care fac vorbire nu sunt cu nimic mai buni decât cel incriminat. Te-ai speriat? Doar nu credeai că astfel de acțiuni au scopul de a îndrepta lucrurile și de a face ca societatea să intre pe un făgaș al normalității? Doar trăim vremuri într-o zodie a anormalității.

Să nu înțelegeți cumva că aș lua apărarea vreunei părți. Dimpotrivă. Astfel de comportamente, într-o societatea educată, firească, s-ar fi lăsat cu demisii de onoare. Numai că, atât clasa politică, cât și presa, instituțiile statului etc. trăiesc într-o mediocritate specifică unui astfel de comportament lipsit de asumare, onoare și o minimă doză de bun simț. Esența discuției este probitatea morală a celor care au adus în spațiul public nefericitele ieșiri ale celor de la consiliul județean. Păi dacă tu ești reprezentantul malului drept al politicii (am fost întrebat de ce folosesc astfel de sintagme când definesc clasa politică. Dintr-un motiv foarte lesne de înțeles și anume faptul că politica românească nu are partide doctrinare, ci, pur și simplu, ea poate fi asemuită cu un râu, unde, periodic, actorii politici urcă în barcă și schimbă malul) și vii cu un video, niște copii după discuții private etc., vrei să cred că tu o faci dintr-un spirit civic dus la extreme? Nu, prietene, pe mine nu mă poți păcăli! Și asta, pentru că dincolo de informațiile pe care le dețin și propriile experiențe, unele trăite chiar cu cei din jurul tău, mai am și câteva repere morale, străine ție. Viața asta nu este doar despre bani, interese și putere!

Pe final, vreau să știți că-mi asum ceea ce am scris și nu o să mă supăr ca văcarul pe sat dacă nu-mi împărtășești ideile, iar această remarcă o fac pentru cititori. Înainte de a da cu piatra, tu, cititorule, trebuie să te gândești bine la ceea ce ți se vinde și să faci o selecție, dar nu una după propriile tale simpatii și interese, ci una pe cât se poate de obiectivă. Să te întrebi mereu de ce am ajuns aici unde suntem, din cauza cui, cine te-a manipulat, cine i-a făcut pe politicieni mari și pentru ce. Altfel, peste 3 ani vom merge din nou la vot, vom vota ce ne îndeamnă unii și alții, vor ieși tot cine vor ei și, după, vom înjura timp de patru ani. Parcă trăim de 27 de ani un deja vu continuu, care se repetă din patru în patru ani, nu ți se pare?

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. paduchele albastru

  Slab editorial. Tu nu esti in ape prea limpezi! Ce vrei sa spui, de fapt, si nu ai curajul? Ca cei de la site-ul concurent sunt cumparati si de aia au dat acele imagini? Eu cred că e bine că oameni au văzut ceea ce se petrece la astfel de întâlniri, mai ales dacă sunt pe bani publici. Pe de alta parte, 90% din noi nu ne urcam pe mese la chefuri, chiar daca suntem niste amarati fara scoala si nu suntem sefi sau vice sefi de consilii judetene. Poate putină decenta din partea respectivului nu ar strica, indiferent cat de mult ii place sa chefuiasca. Apropo, de “lipici la ban” si de “rupt tastele in van”, daca aruncam o privire pe SEAP, putem vedea ce lipici la ban au jurnalistii din Resita.

  Raspunde
  1. John Gavrilescu

   Băi, „păduce”, îmi pare rău că n-ai înțeles prea multe! De fapt, pe de altă parte, concret și practic (limbaj care te caracterizează) eu zic să ne apucăm acum și să ne „educăm” cititorii vânzându-le tot felul de idioțenii gen: video-uri, conversații de pe grupuri private, postări cu extravaganțe ale unor aleși etc. . Mai zic să facem o analiză a articolelor din prima parte a mandatului de primar al Reșiței și să cerem și contractele semnate pe la finalul anului trecut, când achizițiile pe SEAP nu erau obligatorii. Mai zic să facem o analiză a articolelor din campanie electorală de la locale, la Reșița, și să vedem cum ieșim. După, ne dezvăluim identitatea și ne uităm și pe SEAP. La final, facem o comparație a celor care au lipici la ban, tastând nervos și rupând tastele. Weekend răcoros!

 2. Toader

  Mura-n gura, asta vor unii,asa ca sa nu-si oboseasca “inteligenta” deslusind texte criptate?Si totusi, CINE A FILMAT scenele respective si, mai important,CINE le-a distribuit?Ca noi astia,10% care ne urcam pe mese(persoane publice sau comune),nu prea agream”hotii” de imagini de la sindrofii,desi,ar trebui sa ni sa rupa-n ..paispe de parerea unora care in mod sigur, nu sunt curati nici cat porcul scos din cocina!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei