Este activitatea TMK Reșița pusă în pericol de războiul din Ucraina și sancțiunile impuse asupra Rusiei după izbunirea conflictului armat? O întrebare care a stat pe buzule multor reșițeni în ultimele zile, în special a sutelor de angajați pe care compania îi are încă în municipiul de pe Bârzava. Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom, a făcut o primă declarație pe marginea subiectului.
„Înţelegem că acest război nedrept în Ucraina are consecinţele sale, că nu trebuie să acceptăm că firmele să mai plătească beneficii către Rusia, dar de aici până la a instiga la închiderea fabricilor din România este mult”, a declarat Popescu pentru Ziarul Financiar, amintind că sub numele de TMK-ARTROM se află astăzi fuzionate două uzine (TMK-ARTROM şi TMK REŞIŢA), însumând circa 2.350 de angajaţi (dintre care 770 în Reşiţa).
Adrian Popescu susține că TMK Artrom (unul dintre cei mai mari producători de ţevi industriale din România), deși face parte din grupul TMK, controlat de miliardarul rus Dimitri Pumpianski, funcţionează de fapt autonom în România, aceasta fiind o politică mai veche a societăţii. TMK Artrom nu a plătit niciodată dividende sau alte forme de beneficii către Rusia, afirmă directorul Popescu, ba chiar dimpotrivă, firma a fost de multe ori finanțată de către acţionari de cele mai multe ori fără costuri.
„TMK Artrom este o societate care operează autonom faţă de TMK, se finanţează şi se aprovizionează cu resurse numai de pe piaţa Uniunii Europene şi pieţele sale de vânzare sunt Europa şi America… Politica noastră de business autonom include şi faptul că toate vânzările noastre se fac direct către clienţi neînrudiţi sau neafilitati, cu alte cuvinte nu vindem prin firme afiliate/înrudite”, a mai spus Adrian Popescu.
„Dacă decizia va fi de oprire, atunci şi rezultatul social negativ este de aşteptat”
Directorul general al TMK Artrom a mai precizat pentru Ziarul Financiar că în prezent, compania este afectată în primul rând de comentariile și declarațiile unor români care instigă la blocarea activităţii uzinelor româneşti cu acționariat rusesc și care au ca consecință imediată îngrijorarea clienților, a furnizorilor și a băncilor. „De la aceste emoţii până la pierderi de business nu mai este decât un pas”, atrage atenția Adrian Popescu. Acesta și-a exprimat însă și speranța că decidenții politici români vor reuși să facă distincția între activitatea companiilor care au și acționariat rusesc și restricţiile privind transferul de beneficii către Rusia.
„În acest moment TMK-ARTROM are cca 2350 de angajaţi (1550 în Slatina, 770 în Reşiţa şi circa 30 răspândiţi în Europa şi SUA în reprezentantele noastre de acolo). Este evident că suntem îngrijoraţi de situaţia lor, mulţi sunt în companie de foarte mulţi ani, cu familiile lor şi câte două generaţii împreună. Eu sunt directorul general al societăţii de 30 de ani, nucleul echipei de management este cu mine de aproape 30 de ani şi (deşi am trecut prin situaţii critice grele în trecut) nu cred că am avut o ameninţare mai mare decât astăzi la adresa societăţii sau a salariaţilor.
Faţă de colegii noştri din TMK-ARTROM, nu putem să facem decât ceea ce am făcut de 30 de ani: Datoria faţă de ei şi faţă de societatea înregistrată în România. Restul va depinde de ce decizii politice se vor lua.
Dacă decizia va fi de oprire, atunci şi rezultatul social negativ este de aşteptat. Oprirea activităţii unui compex de uzine că TMK-ARTROM în România ar putea produce şocuri economice în cei peste 600 de clienţi din Europa şi America mulţi dintre ei neavând astăzi alternative de aprovizionare decât…în Rusia sau China. Numai în România estimăm că producători din diverse domenii care utilizează produsele noastre (unele unicat) vor avea probleme deosebite fiind afectaţi zeci de mii de angajaţi”, a mai precizat directorul Adrian Popescu.
Karina TINCUL
Dar de ce nu spune și despre angajările pe spagă și pe pile de-a lungul anilor dacă tot o ardem pe îngrijorare la sinceritate cu lacrimi de crocodil?Se strânge lațul la fiecare vine o vreme când ne macină gândul și necazurile…
Au început ,, comunistoizii ” să scârțâie din toate încheieturile de teamă că-şi vor pierde privilegiile ( averile ) , inclusiv vilele oferite de către oligarhi ( în mod tipic rusofil bagă angajații la înaintare sub pretextul ,, cauzelor de ordin social ” , de-aia’ nu mai pot ei de grija ălora’… ci îi doare de / la propriul buzunar ).Să nu zică bă’ nimeni nimic despre voi în spațiul public , fiindcă sânteți ,, fete mari „.
Ia spuneți băi’ creaturilor securiste cum ați ,, tocat ” la propriu toată industria şi agricultura româniei ( alături de alte ramuri ale economiei ) şi ați băgat-o la voi în ,, cazanul / cuptorul electric ” pe care , după ce radeți tot ( puținul cât a mai rămas de ras ) vi-l luați la spinare şi vă luați tălpăşița pe alte meleaguri ,, haraşo spasiba ” , noi rămânãnd cu pagubele !
„… Numai în România estimăm că producători din diverse domenii care utilizează produsele noastre (unele unicat) vor avea probleme deosebite fiind afectaţi zeci de mii de angajaţi …”,
–
Plutocrație versus ”neonazism” (galben-albastru?).
Certificate roșii versus certificate verzi …
Cai verzi pe pereți …
Industria românească (adică ce a mai rămas din ea) deranjează …
În rest … samaliot mișto zbu… radio.
Nu?