fbpx
16 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Cel mai mare utilaj agricol din lume, NEXAT, a ajuns în curtea grupului Maxagro!

 

Tractorul imens autopropulsat NEXAT de 1.100 CP, fabricat în Germania, reprezintă o definiție a tehnologiei de ultimă oră în domeniul recoltării agricole. Cu acest „suprautilaj de treierat“ asortat, tractorul reprezintă un mare ajutor în timpul recoltării cerealelor. Cu siguranţă un „vehicul“ pe cât de gigantic, pe atât de interesant, după cum o spun specialiștii care au testat utilajul.

Una dintre cele mai mari exploataţii agricole din vestul ţării, aparţinând societăţii Maxagro, este prima care va testa în România vehicolul multifuncţional dezvoltat de compania germană Nexat, recompensat cu medalie de aur pentru inovaţie la „Agritechnica 2022“.

Administrat de fraţii Ianco și Ioji Zifceak, grupul Maxagro exploatează în prezent peste 10.000 de hectare în judeţul Timiş, cu activitate în domeniul creşterii vacilor de lapte şi în sectorul vegetal.

 

Pentru a răspunde provocărilor actuale cu care se confruntă agricultura, mai ales cele legate de schimbările climatice şi lipsa predictibilităţii în ceea ce priveşte ferestrele de lucru, frații Zifceak au apelat la o soluţie integrată, oferită de sistemul NEXAT Widespan CTF.

Este vorba de o platformă mobilă, pe care pot fi ataşate tot felul de implemente, astfel că agregatul se poate transforma într-un utilaj de prelucrat solul, o semănătoare, o maşină de aplicat tratamente fito-sanitare sau chiar o combină de recoltat.

Tehnologia pe care Nexat o propune este unică în felul său şi ar putea fi o soluţie pe termen lung pentru o companie precum Maxagro. Acest utilaj va fi folosit încă din această primăvară, pentru înfiinţarea culturilor de floarea-soarelui şi porumb, iar, dacă va fi nevoie, chiar şi pentru pregătirea solului înainte de semănat. De asemenea, el va fi utilizat la erbicidarea culturilor de câmp, dar şi la recoltat, în toamnă. Maxagro şi-a manifestat interesul vizavi de această tehnologie, în ideea că pe viitor ar putea achiziţiona un astfel de echipament“, afirmă Liviu Zimcea, reprezentantul Nexat pentru România.

Avantajul care face diferența între acest echipament și celelalte este lăţimea mare de lucru, nu mai puțin de 14 metri. NEXAT este propulsat de două motoare diesel şi rulează pe şenile, ceea ce înseamnă o diminuare a efectului de compactare a solului (doar 5% din suprafaţă este călcată). Poate rula cu o viteză de 14 km/h şi chiar mai mult, astfel încât să acopere fără probleme între 80 şi 100 de hectare pe zi.

Utilajul a ajuns în ferma Maxagro de la Gătaia la începutul acesti luni şi va rămâne cantonat acolo până în toamnă, după finalizarea campaniei de recoltat.

Sergiu TABAN

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei