1.5 C
Reșița
sâmbătă, 14 decembrie 24

Cetatea Ladislau din Coronini, pe punctul de a deveni unul dintre obiectivele turistice ale județului Caraș-Severin

Unul dintre proiectele prin care se dorește atragerea unui număr mai mare de turiști în Clisura Dunării din Caraș-Severin este în plină derulare în comuna Coronini. Este vorba de restaurarea și punerea în valoare a cetății Ladislau, monument istoric din secolul al XIV-lea, ale cărui ruine se ridică pe un deal deasupra Dunării. Aproape 20 de milioane de lei sunt investiți în acest proiect, derulat de Primăria Coronini pe fonduri europene.

Proiectul are o valoare destul de mare, 19.851.860 de lei, undeva la patru milioane și jumătate de euro. Se lucrează acolo, au început să se vadă deja rezultatele. Din păcate, se reabilitează doar ruinele deoarece nu am reușit să găsim o imagine veche din care să ne dăm seama cu arăta cetatea pe vremuri. Aceasta a fost demolată prin anii 1550, spre deosebire de cea de pe malul sârbesc. Mereu încerc să îi fac pe oameni să înțeleagă, și eu mi-aș fi dorit tare să facem cetatea asemănătoare cu cea a sârbilor, dar aceea nu a fost demolată. Cetatea de la noi a fost bombardată și Ministerul Turismului nu ne-a permis să facem mai multe lucrări, doar să reabilităm ruinele, pentru că nu am avut o imagine, să vedem cum arăta ea pe vremuri, când era în picioare. Nu am reușit să găsim niciunde, am căutat chiar și la Viena”, a precizat pentru Reper 24, primarul comunei Coronini, Ilie Boboescu.

Edilul este însă convins că odată lucrările terminate, vechea cetate medievală va deveni un punct de atracție turistică, mai ales având în vedere că este situată la un pas de Dunăre, iar în zonă se află și alte obiective demne de interes, cum ar fi cunoscuta stâncă Baba Caia, pe marginea căreia s-au țesut de-a lungul timpului numeroase legende.

Lucrările de la cetatea Ladislau sunt derulate de o firmă din Ploiești, a mai precizat primarul Ilie Boboescu, și deși termenul inițial de finalizare al acestora era luna noiembrie a acestui an, este foarte posibil ca acest termen să fie prelungit, având în vedere întârzierile apărute în perioada pandemiei.

Proiectul cuprinde consolidarea, restaurarea, conservarea și protecția cetății , realizarea unui punct de belvedere prin amenajarea Turnului 3 de Sud-Vest, conservarea zidurilor și turnurilor cetății cu asize de piatră, amenajarea de platforme și pasarele, construirea unui corp anexă, realizarea de instalații electrice și sanitare, realizarea iluminatului arhitectural și ambiental, amenajarea incintei sitului și realizarea de alei pietonale.

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei