Comuna Coronini din județui Caraș-Severin deține o zestre culturală și istorică lăsată de înaintași, cum ar fi cetatea Ladislau. Numai că aceasta a fost lăsată ani de-a rândul să se degradeze, fără nici un fel de intervenție din partea autorităților locale ori centrale.
Spre comparație, pe malul sârbesc există o replică istorică a fortificațiilor ridicate de Ladislau, cetatea Golubac (Golubăț), pe care vecinii au refăcut-o încă de pe vremea lui Tito și de atunci se află în circuitul turistic. Pe când la noi, abia în 2018 au fost obținute fonduri europene (19,85 milioane lei) pentru punerea sa în valoare.
Astăzi, din toată construcția medievală a mai rămas doar un turn stingher. Ce va fi după investițiile de renovare a acestui patrimoniu cultural? Vom vedea! Important este că cetatea a intrat în atenția autorităților centrale pentru conservare, iar autoritățile locale încearcă să o pună în evidență pentru atragerea de turiști. Chiar astăzi se împlinesc 5 ani de la semnarea contractului dintre administrația locală din Coronini și ADR Vest, un contrac în valoare de 4,5 milioane de euro, menit să aducă edificiul într-o fază în care poate fi pusă în valoare componenta istorică
„Este un proiect interesant și de perspectivă pentru comuna Coronini, pentru Clisura Dunării, pentru turism în general. Separat de proiectul de conservare a cetății, am atras și noi fonduri pentru a amenaja o alee pietonală care să urce la cetate și o parcare jos pentru turiști, chiar la margiunea drumului național, o parcare atât pentru mașini mici, cât și pentru autocare“, a precizat primarul comunei Coronini, Ilie Boboescu.
Până la sfârșitul acestei toamne lucrările derulate la cetatea Sfântul Ladislau se vor încheia, la fel și investiția administrației locale, iar cetatea va putea fi vizitată și va putea atrage o dezvoltare turistică a zonei.
Dan AGACHE