Cine frânează derularea investițiilor în industria de armament de la Reșița?

modelmic

Deputatul Ion Mocioalcă, președintele organizației PSD Caraș-Severin, a făcut trimitere, în avanpremiera unei conferințe de presă la care a participat cu ocazia vizitei ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș,  la îndelung abordata investiție de la Reșița a companiei Rheinmetall,  unul din cei mai importanți jucători de pe piaţa de armament din Europa.

Compania cu capital german, care a fost primită în două rânduri de primarul Reșiței, Ioan Popa, s-a arătat interesată de readucerea la viaţă a fabricii de armament Arsenal, din municipiu, aflată acum în conservare.

Intenţia Rheinmetall-ului a venit după ce la Moreni, aceeaşi fabrică de armament, a semnat un parteneriat cu Automecanica pentru realizarea de transportoare blindate necesare dotării Armatei Române.

Până aici, toate bune. Doar că intenția nemților nu se concretizează. Iar dacă edilul orașului pare dezamăgit și nu ar mai fi dispus să dialogheze pe marginea acestei „fata Morgana“ investiționale, deputatul Mocioalcă nu se ferește să pună punctul pe i.

„Cineva nu vrea Rheinmetall la Reşiţa, iar acel cineva nu sunt eu, vă asigur“, afirmă Ion Mocioalcă.

Și chiar dacă parlamentarul care a condus Comisia de Apărare din Camera Deputaților nu a rostit numele personajului care pune talpă investiției care s-ar putea realiza la Reșița, Reper 24 a aflat, de la surse demne de încredere, cine este acest „cineva“.

În fapt, în urma unor întâlniri la nivel guvernamental, cu ușile închise, directorul general al ROMARM, Marius Ioana ar fi făcut aprecieri negative la adresa Reșiței, în fața unor alți reprezentanți cu putere de decizie la nivel național, pe marginea unei posibile investiții strategice militare, considerentele enunțate de Ioana fiind legate de infrastructură, căi rutiere, resursa umană, etc.

Domnul Ioana, fără a ține cont de tradiția și eventualul potențial al producătorului de armament militar de la Reșița, aflat actualmente în conservare, nu face altceva decât să îngroape șansele unei investiții străine care s-ar fi putut derula la Reșița, orașul care are nevoie, ca de aer, de capital străin. De ce acest lobby negativ la adresa Reșiței? Este o întrebare al cărei răspuns ne scapă … pentru moment. Paradoxal, „generalul“ ROMARM-ului, Marius Ioana, este diriguitor și peste unitatea de producție de armament Arsenal de la Reșița.

ROMARM este o societate de tehnică militară aflată în subordinea Ministerului Economiei şi al Comerţului, înfiinţată prin fuziunea celor mai importante fabrici producătoare de armament, între care se numără și fabrica Arsenal, fostul IMR din Reșița.

Să mai adăugăm faptul că decidenţii din aparatul de securitate naţională discută deschis, în actualul context geopolitic și strategic, despre scăderea capacităţii de apărare a teritoriului României din cauza subinvestiţiei cronice în domeniul apărarii?

Iar așa cum se transmitea oral, gural, verbal în săli marmorate, presărate cu ochi ascunși, „o soluţie simplă pentru menţinerea sectorului de apărare ar fi acordarea de către statul român de contracte şi achiziţie cu R&D. O soluţie rapidă pentru a obţine echipamente mai noi ar fi să gândim o înţelegere cu partea americană, care îşi transferă spre SUA o parte din echipamentele din Afganistan prin baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu“. Cine sunt R&D? Bucuria descoperirii acestei „enigme“, n-am să vi-o răpesc…

Sergiu TABAN

 

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. zero

  Adică armament german (Rheinmetall) fabricat cu oţel rusesc (TMK) prin ROMARM (Arsenal)?
  Numai un Tăiţelu’ poate “gândi” aşa ceva ca posibil :)
  Garaje cu murături…

  Raspunde
 2. Johann Nicolescu

  Cine blocheaza orice investitor important si serios sa vina la Resita e un nemernic care trebuie strivit. Sunt suspiciuni ca patronii romani din Resita sunt cei care blocheaza investitiile in Resita, pentru a nu oferii salarii mai mari, pentru ca un investitor important si serios nu vine sa plateasca salariile pe care le platesc patronii resiteni, care nu au in cap decat sa-si faca in 2, 3 ani, vila in oras, vila la mare, vila la munte, vreo 2 limuzine si 2 “gipane” si concedii cat de multe. Si cel mai grav lucru este ca primarul Popa accepta acest lucru si nu pe gratis, ci pentru o “cota”.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei