fbpx
16 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Clara nu este doar un nume. Este povestea a milioane de mame

Clara nu este doar un nume. Este povestea a milioane de mame.

Filmul „Clara” regizat de cineastul bănățean Sabin Dorohoi, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus din Germania.

Povestea filmului vorbește despre Clara, o mamă singură care lucrează în străinătate, asemenea milioanelor de românce care fac același lucru. Are grijă de o fetiță de 6 ani, de care s-a atașat foarte mult, ca angajată a unei familii din Ulm, oraș german de pe malul Dunării. În contextul migrației economice, ea a fost nevoită să-și părăsească băiatul de 12 ani, lăsat în grija bunicului.

Într-o lume sumbră, cu copii și bătrâni lăsați în urmă, Clara se întoarce acasă în încercarea de a repara relația cu fiul ei.

„Clara” nu este doar un nume, putea fi Ana, Maria, Ioana, Irina și așa mai departe, pentru că este viața trăită de toate femeile aflate la muncă în străinătate.

De la ce a pornit povestea acestui film?

Regizorul Sabin Dorohoi mărturisește: „Criza financiară din 2008 a avut consecințe puternice asupra celor care munceau în construcții în Uniunea Europeană și s-au trezit șomeri. În consecință, soțiile lor din România au început să emigreze masiv în căutarea unui loc de muncă. Practic, tot greul a ajuns să fie dus de femei. Și cele mai multe sunt mame care sacrifică totul de dragul propriilor copii care au fost lăsați acasă, în România. Un paradox ciudat este că deși aceste femei lucrează în sânul familiilor din vestul Europei, care locuiesc în aceeași casă cu clienții lor și au grijă de bătrâni sau chiar de copii, nimeni nu le cunoaște poveștile. Așadar am dorit să prezint această problemă socială importantă și pentru cei din Europa de Vest, pentru că foarte puțini dintre ei înțeleg dramele acestor mame care sunt nevoite să-și lase copiii în grija bunicilor sau a altor rude.”

Povestea proiectului în sine pornește încă din 2012, când Sabin Dorohoi a scris un prim scenariu despre tema migrației românilor. În 2013 a filmat un scurt metraj pe această temă intitulat „Calea Dunării”.

„O realitate socială atât de tulburătoare, nu putea fi exprimată într-un scurt metraj, așa că s-a născut proiectul Clara”- mai spune Sabin Dorohoi.

Deocamdată nu a fost stabilită data la care această coproducție româno-germană va fi prezentată în România, dar cel mai probabil va avea loc anul viitor.

Daniela TUDOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei