Clinica Nera, o oază de speranță și spiritualitate într-un loc pitoresc al Banatului Montan

a

Mai e un pas mic până când Clinica Nera își va deschide porțile pentru bolnavii oncologici aflați în prima fază a bolii. Mai e nevoie doar de autorizațiile de funcționare, iar acest lucru poate fi urgentat, spre folosul pacienților, de o delegație de prim rang a Guvernului României, dar și o serie de oficialități județene, care vor fi prezenți astăzi în comuna Sasca Montană, pe teritoriul căreia se va deschide Clinica Nera.

Începutul a ceea ce astăzi putem numi Clinica Nera e acum 10 ani. Dar cel mai bine este să ascultăm povestea depănată de Cristian Popescu – managerul proiectului acestui edificiu medical:

„Acum 10 ani a început totul, prin faptul că Centrul Sfânta Irina a deschis la București un spital pentru bolnavii de cancer aflați în fază terminală. Văzând suferința oamenilor de acolo și faptul că cei mai mulți nu înțelegeau ce li se întâmplă și de ce nu se mai poate face nimic pentru ei, dr Pavel Chirilă a decis să facă un centru de recuperare oncologică, pentru bolnavii din primul stadiu, când pacienții sunt mult mai receptivi și cu șanse mult mai mari de vindecare.

aa

S-a hotărât să facă acest centru într-o zonă frumoasă, într-o zonă aerisită, oxigenată, iar amplasamentul, la ieșirea Nerei din Chei este unul de poveste. E drept că la aceasta s-a adăugat și legătura acestuia cu Banatul, dânsul fiind un om al locului. A început totul acum 10 ani, printr-un proiect foarte greu. Este un loc mai puțin accesibil dar în anii 2015 – 2016 am reușit să ridicăm primele 4 clădiri, iar în anii următori s-a reușit ridicarea altor 4 clădiri ce compun centrul nostru. Am obținut un alt proiect de finanțare, dar cu toate licitațiile prin care am trecut, termene de execuție, piedici de tot felul, dar am reușit.

Pe lângă utilările specifice unei unități sanitare, Clinica Nera are și niște dotări mai aparte, asemeni celor din occident. S-a căutat să se implementeze un model cât mai aproape de cel occidental, dar desigur adaptat la nevoile românilor.  Avem 45 de saloane fiecare cu câte un singur pat, sunt condiții destul de bune pentru pacienți și există condiții ca și aparținătorii să poată sta alături de pacienți. Este un confort destul de bun pentru acești pacienți care vin să-și trateze sufletul, practic să învețe să lupte cu boala, din toate punctele de vedere și medical și spiritual și prin alte terapii ce le vor fi puse la dispoziție.

aaa

Recuperarea pacienților se va face sub umbrela Casei de Asigurări de Sănătate, care va suporta o parte a acestor costuri. Mai sunt o serie de servicii care pot fi suplimentare, tratament, investigații medicale. Va fi și o componentă de cercetare a cancerului care va avea în vedere accesarea unor fonduri europene. Sperăm ca acum, cu toate problemele care sunt, cercetarea să înceapă să aibă rolul ei foarte important“.

Managerul proiectului Cristian Popescu speră ca toate aprobările necesare pentru deschiderea Clinicii Nera să poată fi obținute până la sfârșitul acestui an, iar până în primăvară să ajungem la o capacitate mai mare, dar multe lucruri depind de autoritățile locale și județene.

O serie de oficialități vor fi prezente astăzi la Centrul de Recuperare și Cercetare Oncologică Clinica Nera: Ion Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, Ion Ștefan, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, alături de reprezentanți ai Companiei Naționale de Investiții, împreună cu directorul general al acesteia, Manuela Irina Pătrășcoiu, prefectul județului Caraș -Severin, Cristian Gâfu, președintele ales al Consiliului Județean Caraș -Severin, Romeo Dunca, reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin și ai Primăriei Comunei Sasca Montană, dar și oficialități locale.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei