UPDATE: Cod roșu de inundații în Caraș-Severin

 

modelmic

UPDATE 2: La ora 13:00, în județul Caras-Severin sunt afectate 17 localități: Caransebeș, Oțelu Roșu, Glimboca, Zorlențul Mare, Zorlencior, Iaz, Var, Obreja, Sacu, Sălbăgel, Cornișor, Băuțar, Voislova, Măru, Zăvoi, 23 August, Fârliug. Conform reprezentanților ISU Semenic, acționează 45 de pompieri militari cu 11 motopompe transportabile, 3 motopompe remorcabile și 10 autospeciale. Deasemenea, intervin și 34 de voluntari din cadrul SVSU-urilor din localitățile afectate cu motopompe, utilaje și buldoexcavatoare. Localitatea Glimboca este nealimentata cu energie electrică.

UPDATE 1: Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod portocaliu de vreme rea. Conform meteorologilor, în după-amiaza zilei de joi (18 iunie) și la începutul nopții de joi spre vineri (18/19 iunie), în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în zonele montane vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice.

…………………………………………….

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis în această dimineață un cod roșu de inundații ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și a propagării.

„Până la ora 14:00 se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior,în județul Caraș – Severin.

 Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș – bazin superior și afluenții de stânga din bazinul mijlociu și inferior. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu “Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”

 

cd10fc7a-1be8-48b4-ab05-63e01b8a200b

Chiar dacă aseară la ora 23:00 a expirat codul portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină emis pentru aproape întreaga țară, inclusiv pentru Banat, este în vigoare o atenționare de cod galben valabilă până sâmbătă 20 iunie la ora 10:00, atenționare emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic a anunțat în această dimineață:

„În acest moment se intervine în mai multe locații pentru limitarea efectelor produse de manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice: în localitatea Iaz acționează SVSU Obreja cu 2 motopompe, în localitățile Caransebeș, Otelu Rosu și Glimboca intervin pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Caransebeș și membrii serviciilor voluntare, în localitatea Zorlențu Mare și sat Zorlencior intervin forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșita, iar la Anina, Secția de Pompieri  Oravița și membri SVSU Anina. Până în acest moment, s-a intervenit în principal pentru evacuarea apei din curți. În Caransebeș, pe Calea Timișoarei, apa a pătruns și într-o hala a unui operator economic“.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. imoGen

    An de an se repetă același scenariu și autoritățile nu iau nici o măsura pentru a evita pe viitor astfel de calamități.
    Merg “oficialitățile” (Gâfu, Jivan, Popovici, Mocioalcă, Vela, Luca) pe teren, se uită și spun “o să rezolvăm / o să facem”. Până “fac ei” mai vin două sau trei viituri care fac prăpăd.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei