Cod roșu până la ora 24:00! Prăpădul inundațiilor s-a abătut din nou peste localitățile din Caraș-Severin!

inundatii

Zeci de gospodării inundate în Caraș-Severin și un drum județean închis!

Județul Caraș-Severin se află până vineri sub atenționare cod galben de  instabilitate atmosferică accentuată. Ploile torențiale și-au făcut deja simțită prezența în mare parte a județului, iar urmările nu s-au lăsat așteptate. Probleme au apărut în mai multe comune precum Slatina Timiș, unde peste 40 de gospodării au f0st inundate, sau comuna Bucoșnița, satul Goleț unde sătenii sunt disperați de forța cu care au lovit din nou apele.

 

WhatsApp Image 2018-06-13 at 20.20.21

 

Conform informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic al județului Caraș-Severin, Magdalena Tocmelea, pârâul Slatina ieșit din albie, inundând la început străzile din localitate, iar mai apoi peste 40 de gospodării (în principal curți). La fața locului intervin 20 de pompieri militari cu 4 motopompe transportabile și patru autospeciale.

 

 

WhatsApp Image 2018-06-13 at 20.53.26

WhatsApp Image 2018-06-13 at 20.20.31 WhatsApp Image 2018-06-13 at 20.20.28

 

De asemenea, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, DJ 582 a fost închis temporar între localitățile Brebu Nou și Slatina Timiș.

Pârâul Goleț, afluentul râului Timiș, a băgat din nou în sperieți oamenii satului!

Aversele de ploaie din această după amiază au făcut ravagii în mai multe localități din Caraș-Severin. La fel a fost și în satul Goleț – comuna Bucoșnița, care nu se află la prima întâlnire cu furia apelor.

Acum 8 ani a fost din rupere de nori iar apele ieșite din matcă au măturat atunci tot ce au prins în cale la Goleț. Iată că după 8 ani, conform băștinașilor, în aproape fiecare vară, oamenii stau cu sufletul la gură atunci când norii negri își dau întâlnire pe cer. Frica cea mare este că din nou vâltoarea apelor va lua cu ele puținul adunat de săteni înpropriile gospodării, iar umezeala și nămolul vor intra nepoftite în case. Localnicii spun că Primaria Bucoșnița, care cunoștea situația trăită acum 8 ani de zile, nu s-a deranjat în tot acest timp să acceseze fonduri care să prevină un nou dezastru în satul Goleț și nici nu s-a preocupat de îndiguirea malurilor prin proiecte care puteau fi concepute cu specialiștii Administrației Bazinale a Apelor Banat – regionala Apelor Române de la Timișoara.

apeGolet

Tot Magdalena Tocmelea informează că o gospodărie din localitatea Borlova a rămas izolată de apă: „Nu este inundată dar se impune evacuarea a 3 persoane. Acționează Detașamentul Caransebeș”.

De asemenea, ENEL a anunțat că mai multe localități au rămas fără energie electrică:  Jupa, Zăgujeni, Zorlencior, Cornuțel, Maciova, Căvăran, Sacu, Domașnea.

De menționat că Institutul nNațional de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare cod roșu, valabilă până la ora 24:00, interval în care sunt așteptate scurgeri pe versanți, torenți pâraie,viituri rapide cu posibile efecte severe de inundații și posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE PE RĂURILE din bazinele Bistra, Timiș, Poganiș, Tau și Goleț.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157697416052544″]

…….

UPDATE ora 21:30: Alimentarea cu energie electrică a fost reluată în cele 8 localități cărășene, în schimb au rămas fără curent stațiunea Secu și Râul Alb.

UPDATE 2: O alunecare de teren, survenită din cauza lucrărilor la drumul de centura care va lega Triajul de Stema din apropierea fostei unități militare de rachete din Reșița, a avut loc pe Aleea Zadei din municipiul de pe Bârzava. Terenul a luat-o pur și simplu la vale, după cum ne-a declarat un martor aflat la fața locului. Un perete al unei spălătorii auto, a fost spart de viitură, care a pătruns în boxele amenajate pentru curățarea autovehiculelor. Pagubele sunt greu de calculat până la această oră. Sunt prezenți la fața locului reprezentanți de la Primăria Reșița și de la ISU Semenic cu lopeți, saci cu nisip, etc.
UPDATE 3 (joi, ora 08:30): Pe parcursul nopții ploaia a încetat și nu au mai fost înregistrate probleme. Nu mai sunt localități nealimentate cu energie electrica, dar DJ între Slatina Timiș și Brebu Nou este în continuare închis. Pe parcursul zilei de azi se va interveni în continuare pentru evacuarea apei și a nămolului din gospodăriile cetățenilor.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei