Codul fiscal sau Codul bunelor maniere

Codul bunelor maniere

Pe fiecare an politicienii propun un nou „Cod fiscal“, o nouă „Legea educației“ etc. „Codul bunelor maniere” când îl adoptați printr-o ordonanță de urgență că ajungem să înlocuim sensul cuvântului POLITICOS! „Codul bunelor maniere“, pus în practica imediată a celor numiți prin vot, ajută la falimentarea DNA-ului, că tot nu este suportat termenul și conținutul.

Primul ministru declara, pe la sfârșitul anului trecut, că nu se va modifica niciun impozit și nu vom plăti în plus, în 2015. Dar, pentru PM, a devenit cumplit de evident că e mai important CUM SPUI decât CE SPUI ! Și tot ce rezultă nu este in interesul individului, este doar pentru un grup organizat de indivizi care împărtășesc aceleași scopuri.

Codurile fiscale sunt niste invenții inexplicabile, pentru plătitorii de taxe și impozite, pentru că există cu adevărat. Să luăm ca exemplu CASS-ul, contribuția la asigurările sociale de sănătate: Plătim de-a valma această contribuție și nu există o procedură prin care să se contabilizeze pentru fiecare individ cu cât a contribuit, iar sistemul să returneze contribuabilului beneficii în funcție de suma cu care a contribuit. Poți plăti un munte de bani și la spital când ajungi aduci punga cu medicamente de acasă. Oare cetățeanul Iliescu când se internează în spital își aduce medicamentele, în pungă, de acasă? Un cod fiscal corect te pune să plătești un CASS până la nivelul salariului minim și pentru veniturile peste salariul minim pe economie îți arată drumul spre o asigurare medicală privată.

Propunerea de “Cod fiscal” de anul acesta introduce un nou jaf la buzunarul mic: CAS-ul, adică fondul de pensii, aplicabil la toate veniturile persoanelor fizice. Plătit tot de-a valma fără o procedură clară prin care sistemul să returneze contribuabilului beneficii în funcție de suma cu care a contribuit. La fel ca la CASS, un cod fiscal corect te pune să plătești o sumă la stat, până la nivelul salariului minim pe economie, și pentru veniturile peste salariul minim pe economie să cotizezi pentru o pensie privată la o societate de asigurare. Nu de alta, dar te enervezi când alții au venituri de la bugetul de stat de sute de milioane pe lună care generează o pensie la fel de mare, iar tu, care strângi bani într-o activitate privată, plătești taxe și impozite de-a valma care nu ți se contabilizează și nici beneficii de la sistem nu ai.

Modul cum sunt încasate aceste contribuții, CAS și CASS, de-a valma, fără o procedură prin care să se contabilizeze pentru fiecare individ cu cât a contribuit, iar sistemul să returneze beneficii în funcție de suma cu care a contribuit, ne arată cât de suferind este sistemul.

Noul Cod fiscal” are în vedere majorarea sumei neimpozabile lunare la stabilirea impozitului pe venitul din pensii. De ce nu se aplică tuturor persoanelor fizice care obțin venituri această prevedere? De exemplu veniturile cumulate, care nu depășesc salariul minim pe economie, să nu mai fie impozitate, ca să încurajăm munca și nu pe asistații sociali. Poate aude și “Avocatul poporului” pentru că toti cetățenii au aceleași drepturi și aceleași datorii conform Constituției.

Adică să se facă politică pentru interesele personale (ale individului). Nimeni nu trebuie să intervină unilateral ca să gestioneze capacitățile și resursele unui individ, nici chiar un grup organizat în numele unui stat, pentru că se ajunge, în cele din urma, la frânarea îndeplinirii dorințelor individuale și mai departe la falimentul societății din care face parte individul.

Eugen LUPU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei