1.7 C
Reșița
joi, 14 noiembrie 24

Colecția de carte poștală și fotografie a muzeului din Reșița, expusă în cadrul festivalului de la Băile Herculane!

La Băile Herculane se desfășoară zilele acestea Festivalul Internațional de Folclor „Hercules”, o ediție pe care organizatorii au gândit-o și organizat-o într-un mod aparte, unic în istoria festivalului, ajuns anul acesta la cea de-a 54 ediție. Unicitatea lui constă în faptul că pe lângă cele 5 zile dedicate festivalului propriu-zis, evenimentul se va prelungi cu alte 2 zile în care vor fi sărbătoriți cei 55 de ani de Ansamblu Semenicul în Banatul de Munte.

În acest context, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tadiționale Caraș-Severin, organizatorul evenimentului, și-a dat mâna cu o altă instituție de cultură, Muzeul Banatului Montan, pentru a oferi o fărâmă de istorie publicului prezent la festival, printr-o expoziție de carte poștală și fotografie, o colecție inedită a muzeului reșițean.

Despre valoarea acestei colecții și pericolul pierderii patrimoniului imaterial al Banatului de Munte, directorul Muzeului Banatului Montan din Reșița, Livia Magina a declarat, în cadrul unei conferințe de presă:

„Patrimoniul imaterial este, cred, cel mai supus pierderii, spre deosebire de cel care este administrat și protejat în cadrul muzeului și cu atât mai mult ne-am dorit să avem această legătură între protejarea patrimoniului imaterial și al celui material.

În ceea ce privește expoziția pe care am propus-o, este prima ieșire la Herculane, deși o plănuiam încă de la festivalul de anul trecut. Nu am reușit atunci și iată-ne ca muzeu, ca expoziție și valorificare a patrimoniului imaterial la un festival, acolo unde vine foarte multă lume care nu ajunge la Reșița și care altfel nu ar reuși să ne cunoască colecția de carte poștală și fotografie. Pentru colecția noastră această expoziție este o oportunitate de a ieși în lume.

În ceea ce privește patrimoniul imaterial, de dans, vreau să spun că pierderile în județul Caraș-Severin sunt enorme și cu cât amânăm momentul reactivării acestui tip de patrimoniu, suntem la ani lumină de ceea ce se întâmplă în celelalte județe.

Sunt locuri în care în acest județ singurele tipuri de manifestare au rămas fie la nuntă, fie la înmormântare, fie la rugă. Avem în tot județul, în toate bisericile, ruga satului, dar acolo lucrurile nu se mai întâmplă așa cum se întâmplau altă dată și pierderile sunt enorme. Pe de altă parte, patrimoniul material, pierderea acestuia este mai puțin evidentă pentru că mai reușim să aducem colecționari sau să primim donații, însă aici nu mai există decât generațional, această moștenire culturală nu se poate face altfel decât prin intermediul tinerilor pe care îi putem atrage și împreună, atât ca muzeu, cât și ca școală populară de artă și așa mai departe”. 

Lorena POENARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei