fbpx
4.7 C
Reșița
miercuri, 17 aprilie 24

Consultanță finlandeză pentru viitorul spital din Reșița

Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, mizează pe experiența finlandezilor atunci când vine vorba de ridicarea viitorului spital județean de la Reșița. Un grup de experți din Finlanda va fi prezent săptămâna aceasta la Reșița pentru a oferi consultanță în proiectul spitalului pe care edilul reșițean și-a propus să îl construiască pe cele 12 hectare de teren din Triaj, achiziționate de administrația locală de la TMK.

După ce în decembrie, primarul Popa s-a deplasat la Strasbourg alături de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca și de senatorul Marcel Vela, pentru a vizita un spital construit pe bani privați, anul acesta, edilul a fost prezent la Helsinki, unde a văzut alte două spitale ridicate recent. În urma vizitei, șase persoane din Finlanda vor fi prezente săptămâna aceasta la Reșița, a anunțat primarul Ioan Popa:

Vorbim de un grup de companii mari, care a realizat câteva zeci de spitale în ultimii ani în Finlanda, Estonia, Polonia, și care vin și ne asigură servicii de consultanță pentru proiectul noului spital județean.

Am fost în Finlanda împreună cu șase membri ai echipei de proiectare care a câștigat licitația, Leviatan din București, împreună cu proprietarul firmei am fost acolo să vedem efectiv spitale. Și această echipă din Finlanda vine să ne acorde sprijin pe consultanță pe această tematică. O să facem o vizită la Spitalul Județean, o să facem o vizită pe sit, unde avem cele 12 hectare destinate acestui proiect”, a explicat edilul.

În ceea ce privește finanțarea pentru construirea spitalului de la Reșița, deși primarul Popa a sperat până în ultimul moment că se va reuși totuși obținerea de bani prin PNRR, după ce această variantă a căzut, edilul testează terenul pentru găsirea unei alte surse de finanțare.

„Nu comentez acum cum s-a făcut lista de 45 de spitale din care au rămas 25. Din fericire, la presiunea publică rațională făcută de colegii noștri deputați și senatori, în speță chiar și la Caraș-Severin s-a implicat Marcel Vela, trebuie să o spunem, foarte mult în tema asta – au fost județe în care au fost mari nemulțumiri pentru că nu au fost prinși în aceste liste – s-a creat o listă de circa 10 spitale, din datele mele, care vor putea fi finanțate din fonduri BERD, dintr-un credit BERD pe care îl va asuma Ministerul Sănătății. Asta este nouă țintă pe care noi o avem acum, dar, așa cum mă știți deja de 6 ani, nu stau într-o singură cale și mai explorăm și alte variante de finanțare. Poate fi o opțiune și parteneriatul public-privat.

Și vreau să vă spun că am venit foarte optimist de la Helsinki, pentru că unul din spitalele vizitate acolo i-a costat pe ei, 4.500 de euro pe metrul pătrat. Sub nicio formă costurile din România nu ne pot duce la prețurile astea, vom ieși sub. Și dacă discutăm acum cu proiectanții noștri probabil la un cost de circa 2.500 de euro pe mp, dacă avem un spital de 40.000 de mp, asta înseamnă undeva la 100 de milioane de euro. Estimarea noastră inițială a fost de 150 de milioane de euro cu tot cu utilare și dotare. Dacă 100 de milioane de euro înseamnă partea de construcție cu tot ce presupune ea, instalații, oxigen, apă, gaz, etc, 50 de milioane de euro suficienți ca să putem să dotăm spitalul cu două stații de RMN, 2 computere tomograf, cu săli de operații, 10 săli de operații, atât avem în proiect, undeva la 8 cabinete de terapie intensivă sau ATI. Cred că reușim să ne încadrăm inclusiv în acel buget pe care noi l-am estimat inițial de 150 de milioane de euro”, a mai precizat primarul Ioan Popa.

 

Karina TINCUL

10 COMENTARII

 1. După ce în decembrie, primarul Popa s-a deplasat la Strasbourg alături de … , anul acesta, edilul a fost prezent la Helsinki, unde a văzut alte două spitale ridicate recent.

  Or fi fost văzuți, or fi fost și consultați, însă nu au înțeles nimic (din diagnostice).
  La armeniș sau nădrag, nu există spitale, ci doar bolnavi.

 2. Sigur nu e bine ce face Popa ca vine cu finlandezi, ca aia aduc frigul dupa ei ai apoi se dilata contracta şinele de tramvai de la schimbarile bruşte de temperatura, ori de cate ori vine finlandezu’ la Resita.
  :)))

 3. „Nu comentez acum cum s-a făcut lista de 45 de spitale din care au rămas 25.” – nici nu prea e de comentat aici. Cine bagă bani într-un spital care nu are dotările necesare pentru intervenții minim invazive (bronhoscop, gastroscop, colonoscop) și în care pacienții trebuie să-și aducă de acasă medicamentele și echipamentul medical necesar intervențiilor ? În plus mulți cărășeni merg pentru intervenții / operații la Timișoara sau Cluj.

  Important e că după citirea articolului, proverbul cu Popa trebuie editat, și anume: să nu faci ce zice popa și nici ce face popa.

  „unul din spitalele vizitate acolo i-a costat pe ei, 4.500 de euro pe metrul pătrat” … „dacă discutăm acum cu proiectanții noștri probabil la un cost de circa 2.500 de euro pe mp”
  Face Popa o românească cu prețul pe metru patrat, de mor și devizierii de ciudă.
  Dar până la prețul pe metru pătrat să vedem sursa de finanțare.
  Pe urmă mai discutăm.

  • @csm: Ai curaj sa te duci la Popa sa ii spui ca va fura banii? Ai curaj dar n-ai bani sa ajungi pana in Resita. :))
   Singurul care moare de ciuda se pare ca esti tu, ca nu poti tu sau şefu tau sa fure.
   Ce sa discutam, ca nu discuta nimeni cu tine. Doar eu te mai bag in seama si asta doar ca sa te iau la misto. In rest nu te mai baga nimeni in seama nici prin Otelu Rosu. Am si eu sursele mele.

  • Nici nu trebuie să mă bagi în seamă. Tu trebuie să vezi cu limba română, cum se scrie corect, cum se pronunță corect etc.
   Se pare că nici nu ai înțeles comentariul scris de mine, dar îi dai cu furatul banilor.
   Te felicit pentru asta. Să citești un text de 10 rânduri și să nu îl înțelegi … e o realizare.

   Ne dăm mari și tari, cu figuri de orășeni și cu aere de București, dar suntem semianalfabeți.

 4. @csm: Am degetele mai groase si butoanele mici.
  Vad greselile, dar pt matalutza nu ma sinchisesc sa corectez.
  Fix asta ai insinuat prin postarea ta, ca face Popa o smecherie, legata de bani. Tipic pesedist.
  Daca tu tătăitza te crezi semianalfabet, ca tot ai vb la plural, fie cum zici tu. Oricum e de asteptat pt unu de pe la Otelu Rosu.
  Mai bagi un comment rautacios, tendentios, mai primesti o ciozvarta de la şefu tau. Asa te tine ca idiot util.
  Astia care n-au de munca, fie devin prostaci, fie video chat-isti. Tu proabil ca te-ai saturat de vârât castraveti in dos si ai devenit proatac de partid, filiala Otelu Rosu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei