Conturile Primăriei Băile Herculane, blocate! „Această poprire nu va afecta plata salariilor și funcționarea instituției”

modelmic

Primăria Băile Herculane s-a trezit cu conturile blocate, din cauza unor datorii acumulate de aproximativ 10 ani, prin neplata unor obligațiuni municipale. Poprirea a fost instituită de BCR, dar administrația locală dă asigurări că măsura nu va afecta nici plata salariaților, nici buna funcționare a instituției.

Conform unui comunicat de presă al Primăriei Băile Herculane, „aventura” ar fi început în anul 2006, atunci când Orașul Băile Herculane a emis obligațiuni municipale în valoare de 3.150.000 lei. Plata acestora s-a desfășurat fără probleme în primii ani, până în iunie 2009, de când s-au efectuat doar plăți parțiale reprezentând „cuponul” și rata de principal aferentă scadențelor ce au urmat, astfel că, la data de 31 decembrie 2014 Primăria Băile Herculane înregistra o restanță de 897.944 de lei. Acesta a fost de altfel și momentul în care BCR-ul, principalul investitor și deținător al acestor obligațiuni a emis primele somații de plată.

În intervalul 2014 – 2016 nu s-au mai efectuat plăți, iar Bursa de Valori București delistează emisiunea de obligaţiuni cu probleme «Băile Herculane» simbol (BHR20), după ce această emisiune a fost pe lista de monitorizare în ultimele şase luni, iar Primăria nu a numit un agent de plată. Investitorii în obligaţiunile emise de Băile Herculane au rămas cu «buza umflată», după ce primăria nu le-a mai achitat nici dobânda, nici principalul, începând cu 2009.

În decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a amendat cu 10.000 de lei pe fostul primar al oraşului Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu, pentru că autoritatea locală nu a informat investitorii cu privire la incapacitatea de plată a cupoanelor şi ratelor de principal, iar unii dintre investitori au apelat la instanţă, ca să îşi recupereze banii”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei Băile Herculane.

Conform reprezentanților administrației locale, de la preluarea mandatului de primar de către Cristian Miclău, Primăria a reluat plata obligațiunilor și a dobânzilor restante, primul ordin de plată fiind dat în 21.07.2016 când s-au achitat 100.000 lei. Ulterior, au fost făcute alte plăți în valoare de 795.000 lei, sumă insuficientă însă pentru ajungerea la zi cu datoriile. Drept urmare, pe data de 18 octombrie, a fost instituită poprirea conturilor Orașului Băile Herculane de către Banca Comercială Română.

Această poprire nu va afecta însă plata salariilor și funcționarea instituției în continuare ci doar plata altor obligații financiare și fiscale, până la achitarea sumei de 378.941,41 lei consemnată în această poprire.

Primăria Băile Herculane este în continuare încrezătoare că va trece cu bine și peste acest impediment de natură financiară așa cum a mai trecut și peste altele din 2016 și până în prezent, reușind să facă față tuturor nevoilor de finanțare de care are mare nevoie orașul nostru”, se mai precizează în comunicatul de presă al Primăriei Băile Herculane.

 

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei