Copiii duc mai departe frumuseţea şi bogăţia folclorului. La Măru are loc Festivalul-concurs „Doina Bistrei”

modelmic

Festivalul-concurs de folclor pentru copii „Doina Bistrei” aduce sărbătoare în comuna Zăvoi, mai exact la Măru, unde mâine, începând cu ora 11:00 se desfășoară ediția a IX-a a manifestării.

Cea mai mare bogăţie a omenirii sunt copiii și prin ei se valorifică cel mai bine tradiţiile populare şi folclorul românesc. Arta noastră populară manifestată sub toate aspectele ei prezintă o bogăţie nepreţuită de comori pentru toţi aceia care-şi iubesc patria şi neamul. Începând cu obiceiurile prilejuite de fiecare eveniment important din viaţa poporului, continuând cu frumoasele costume populare îmbrăcate în aceste împrejurări şi terminând cu cântecele discursurile şi strigăturile, nelipsite la aceste datini, izvorul lor e nesecat pentru cel ce vrea să le cunoască şi să le adune în mănunchi pentru a le dărui din nou.

Festivalul-concurs „Doina Bistrei” este printre cele mai importante din ţară, promovând toate elementele identitare – port, grai, joc şi cântec – în mediul educaţional. Vor participa elevi din judeţele – Sibiu, Cluj şi Hunedoara care vor aduce cu ei frumuseţea şi bogăţia zonelor folclorice reprezentate.

Programul manifestării va fi următorul:
– 11.15 – Parada portului popular pe traseul Biserică- Căminul Cultural Măru;
– 11.30 – Festivitatea de deschidere:
– 12.00 – Festivalul-concurs propriu-zis care se desfășoară pe secţiuni: recitare poezie în grai, ansambluri folclorice, interpretare vocală, interpretare instrumentală.

Organizatorii festivalului sunt: Şcoala Gimnazială Zăvoi, Primăria şi Consiliul Local al comunei Zăvoi, Parohia Ortodoxă Măru; co-organizatori Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Inspectoratul Şcolar Caraş-Severin, Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, Asociaţia Cultural Ştiinţifică „Astra” Despărţământul Oţelu Roşu.

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei