Costuri mai mari, servicii similare, vârstnici instituționalizați tot mai puțini

aa

Consilierii județeni din Caraș Severin au aprobat bugetul pentru acest an, unul mai mic cu 46 de milioane de lei decât cel de anul trecut, după cum afirma președintele instituției Silviu Hurduzeu.
Poate și acesta este motivul pentru care din luna martie costul mediu lunar de întreținere pentru persoanele adulte cu dizabilități și persoanele vârstnice instituționalizate va crește semnificativ. Este vorba de Centrele de îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Sfânta Maria din Reșița, Bunavestire din Caransebeș, Nera și Elena Ardelean din Oravița. În aceste centre costul lunar pentru fiecare beneficiar va fi cuprins între 4.507 și 6.920 lei.

O altă creștere semnificativă a costurilor în 2020 va fi la cele 3 cămine pentru persoane vârstnice din Reșița, Caransebeș și Sacu, aflate în subordinea Direcției generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cara-Severin. Dacă în 2019 costurile erau de aproximativ 2.900 de lei la Reșița, 4.100 la Sacu, iar la Caransebeș de 3.600, pentru anul acesta, în urma analizei efectuate, prețurile ar fi trebuit să crească la 3.600 în municipiul de pe Bârzava, la 5.100 în Caransebeș, respectiv 5.400 la centrul din Sacu. Factorii care influențează costurile pentru fiecare beneficiar sunt: rata medie a inflației, majorarea prețului la produsele alimentare și nealimentare, creșterea salariului personalului, precum și a altor creșteri stabilite prin acte normative.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin Silviu Hurduzeu a afirmat în ședința de săptămâna trecută: „Apreciem că se impune realizarea unor măsuri care să degreveze bugetul județean de cheltuieli suplimentare și nejustificate. În acest sens, considerăm oportună stabilirea unui cost unitar pe beneficiar, în funcție de gradul de dependență, pentru toate cele 3 cămine de persoane vârstnice, cu atât mai mult cu cât, la servicii similare costurile ar trebui să fie identice. Apreciem că un cost mediu lunar de întreținere pentru o persoană vârstnică în cadrul unităților din Reșița, Caransebeș și Sacu ar trebui stabilite astfel: independent 3.000 de lei, semi-dependent 3.300 lei iar pentru cele dependente 3.500 de lei“. Hotărârea a fost aprobată prin vot de consilierii județeni cărășeni și va intra în vigoare din luna martie.

Pentru acoperirea contribuției lunare de întreținere datorate de beneficiarii căminelor pentru persoane vârstnice se ia în calcul maxim 60% din venitul persoanei asistate, fără a depăși costul lunar de întreținere, diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în centru, sau de către Consiliul Județean în lipsa acestuia sau în cazul unui venit lunar mic al aparținătorilor.

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei