fbpx
-0.3 C
Reșița
marți, 31 ianuarie 23

Craca, „ursul“ și firizul

După doi ani de pandemie, în care economia Europei și a întregii lumi cât de cât civilizate a pornit pe tobogan la vale, a venit conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Liderii mondiali (parte dintre ei) au sărit ca arși și au început să trimită „ajutoare de primă necesitate“ (precum armament, muniție, rachete, etc). Și pentru că „ursul“ nu dădea semne că ar fi priceput „aluzia“, Uniunea Europeană, braț la braț cu SUA (dornică să vadă Europa pe butuci), a trecut la sancțiuni economice, restricții de circulație, restricții privind relațiile economice cu Crimeea și Sevastopol, restricții privind relațiile economice cu zonele care nu sunt controlate de guvern din Donețk și Lugansk, restricții privind cooperarea economică.

Măsuri menite să trezească „ursul“ la realitate și să se retragă în bârlogul său și să aștepte liniștit acolo. Măsuri fără cap și fără coadă (din punctul meu de vedere) care se dovedesc a fi un fel de bumerang care se întoarce exact în capul celor care le-au propus. Și dacă americanilor li se cam…„fâlfâie“ drapelul, europenii se văd puși la colț chiar de către cei care trebuiau să fie sancționați.

spot_img

Măsurile luate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei s-au făcut fără un minim de logică și anticipație, fără a lua în calcul istoria și cultura acestui popor, fără o analiză a profilului psihologic al „țarului“ Putin. Dacă Frau Ursula și cu bunicul Biden se așteptau ca „ursului“ să-i tremure coada de frică, se pare că acesta nici măcar nu se sinchisește, ba mai mult, a început să mârâie amenințător.

Conducta de gaz Nord Stream 1 a început să facă păianjeni. Gazul rusesc, indispensabil economiei țărilor europene și a încălzirii populației ori a producerii energiei electrice, îi face pe politicieni să tremure la ceea ce-i așteaptă în această iarnă și pe cetățenii Uniunii să „dea în clocot“ împotriva politicienilor.

Departe de a se fi speriat de aceste sancțiuni economice, „ursul“ a găsit soluții. A crescut prețul compensând valorile scăzute de export cu prețul ridicat aberant la valori nemaiîntâlnite până acum.

„Rusia discută un nou proiect de infrastructură major de a livra gaze Chinei prin Mongolia, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, în contextul în care Moscova încearcă să înlocuiască Europa ca principal client pentru gazul rusesc“, relatează Reuters. Tot miercuri, Putin a afirmat că societatea petrolieră controlată de stat, Rosneft a ajuns la un acord cu guvernul mongol pentru a extinde cooperarea în materie de aprovizionare cu produse petroliere.

Uniunea Europeană contra-atacă și anunță cu surle și trâmbițe că va renunța la importul rusesc de petrol din Rusia. Embargoul petrolier al Europei vine, de asemenea, într-un moment dificil pentru piaţa de energie, care se confrunta deja cu o criză a aprovizionării chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la începutul acestui an. Acum, UE se confruntă cu o criză energetică din cauza închiderii conductei Nord Steam 1. Aprovizionarea cu ulei este, de asemenea, limitată.

Privind la toate acestea stau și mă întreb: e prostie, răutate, neștiință sau toate la un loc. Cred că poporul ucrainean suferă; sunt conștient de ororile unui război, dar cum să-ți distrugi familia și apartamentul, mașina și tot ce ai mai drag, doar pentru a-l pedepsi pe vecinul de care depinzi. Cum să pui pe butuci economia întregii Uniuni Europene, să-ți îngheți cetățenii în case cu bunăștiință doar pentru a sancționa „ursul“ care se pare că e bine mersi.

Mișcările de protest din țările europene (începute deja) se vor amplifica și vor conduce la căderea unor guverne și foarte posibil la apariția a tot mai multor voci care vor dori destrămarea Uniunii. Oare oamenii aceștia care ne conduc, de aici sau de departe, au un plan pentru tot ceea ce fac? Că după mintea mea seamănă mai degrabă cu introducerea unei grenade acolo unde nu te bate soarele și extragerea cuiului în aplauzele participanților.

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. Datorita climatului economic creat rusia acum vinde mai putin dar mai scump ,dupa calcule facute nu de mine ci de oameni care se ocupa cu asta stim ca rusia face acum mai multi bani decat inainte deci …ar fi chiar amuzant daca nu ar fi atat de trist.Las aici
    **Link-urile nu sunt permise!** ce am zis dar mai in detaliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei