Cresc tarifele de colectare a gunoiului! Cu cât vor plăti mai mult cărășenii?

deseuri

Cărășenii vor plăti mai mult pentru colectarea gunoiului menajer, după ce consilierii județeni au aprobat solicitarea operatorului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Lupac de actualizare a tarifelor de operare pentru activitatea de sortare, tratare mecano-biologică și depozitare a deșeurilor la deponeul de la Lupac. Conform președintelui forului județean, Romeo Dunca, facturile cărășenilor vor fi majorate cu aproximativ 2 lei, actualele tarife nemaiputând fi menținute.

Au fost actualizate tarifele la deponeu, la un preț cât de cât real, care oricum este mult mai mic față de media pe țară a tuturor operatorilor care prestează astfel de servicii către consiliile județene. Efectiv, impactul asupra populației este mic, este undeva la 2 lei. Dar nu se puteau menține tarifele din contract pentru că operatorul ne-a demonstrat cu acte că este pe pierdere, activitățile au fost perturbate datorită lipsei de interes de a face cheltuieli și mai mari cu aducerea gunoiului din județ și, evident, că orice serviciu de calitate are nevoie de un cost corect”, a afirmat Romeo Dunca.

Ioan Popa: „Putem ajungem ca-n Napoli, sau în Atena. Sau ca la Ploiești, unde nu s-a ridicat gunoiul de pe străzi două săptămâni”. 

De necesitatea majorării tarifelor la CMID Lupac a încercat să îi convingă pe consilierii județeni și reprezentantul operatorului (care a atras atenția că în condițiile actuale nu mai poate susține operarea deponeului, fiind pe pierdere din cauza numeroaselor probleme întâmpinate cu echipamentele neconforme și a neconcordanțelor dintre caietul de sarcini și realitate), dar și primarul Ioan Popa, care a afirmat că există riscul ca locuitorii municipiului Reșița să rămână cu gunoaiele în fața porților:

„Reșița produce zilnic șapte camioane de gunoi. Acum 10 zile am fost informați că ni se închide poarta în față și am rămas cu gunoiul în camioane, pentru că s-a stricat ciurul pentru a 15-a oară. Iar pentru asta, noi, Consiliul Județean, suntem vinovați, nu operatorul. El a lucrat cu ce a găsit acolo. Am convocat imediat Comisia pentru situații de urgență de la nivelul Reșiței și Comisia județeană de la Prefectură și am obținut acceptul Gărzii de Mediu să ne permită, până când se repară ciurul, să ducem gunoiul acolo, dar noi suntem sub presiune mare. Putem ajunge în situația de a lăsa gunoiul las în containerele din oraș, că n-am cum să-l iau dacă nu am unde să-l duc. Și ajungem ca-n Napoli, sau în Atena. Sau ca la Ploiești, unde nu s-a ridicat gunoiul de pe străzi două săptămâni și s-au adunat mormane întregi”.

Conform proiectului de hotărâre, tariful pentru sortarea gunoiului a fost majorat de la 18,87 de lei/tonă la 20,88 de lei/tonă fără TVA, cel pentru tratare mecano-biologică de la 94,48 de lei/tonă la 164,19 lei/tonă fără TVA, iar cel de depozitare de la 159,79 de lei/tonă la 208,23 de lei/tonă fără TVA. Tarifele pentru transportul gunoiului de la stațiile de transfer la deponeul de la Lupac au rămas aceleași.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

  1. Dorin

    Evident, corect? E un precedent. De fiecare dată când se strică ciurul, tot așa de evident, cetățenii sunt de vină… Așa că, mai puneți, tovarăși, încă vreo 50% la prețul pe tona de gunoi colectată, poate nu se mai strică ceva pe-acolo… Doamne ferește, ajungem ca-n Italia cu prețul, dar cu serviciile ca-n Ciur!!!

    Raspunde
  2. Julieta

    De ce nu sunt trasi la raspundere domnii care au luat ani de zile bani grei pentru acest obiectiv?Raspuns:Suntem in Romania.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei