fbpx
4.7 C
Reșița
miercuri, 17 aprilie 24

Cu bățul prin spițele….concediilor

După 2 ani de pandemie în care am avut voie doar să ne vaccinăm cu un ser care nu a împiedicat răspândirea virusului, ci doar a distrus economiile țărilor intrate în această „horă“ a venit și relaxarea.

Cazurile puține, ridicarea restricțiilor, dorința de a pleca hai-hui prin țară ori prin lume i-a făcut pe români să-și dorească cu ardoare o vacanță, fie ea la mare, la munte, în țară ori peste hotare. Pentru că în cei doi ani de pandemie mulți dintre români au reușit să mai pună un leu la saltea, era logic că prima opțiune era cea de deplasare cu avionul; Turcia, Spania, Italia, Egipt, sunt doar câteva din destinațiile predilecte ale românilor cu venituri medii.

Desigur mai sunt și altele pentru cei săriți de medie, dar nu despre aceștia vorbim astăzi. E vorba de familia de români cu 2 salariați la stat, cu venituri medii (pentru bugetari), care au stat 2 ani în casă și acum vor în concediu. Zis și făcut, cumpărat bilet de la agenția de turism, cumpărat bilet de avion pentru tot familionul, făcut bagajul, pregătit pușculița pentru cheltuieli neprevăzute ori pentru cadouri ce vor fi aduse celor dragi și…..așteptăm.

A venit vacanța, se termină zilele acestea și toate examenele de BAC ori Evaluare Națională și…hai în concediu. Hai hai, dar cu ce? Cum cu ce, cu avionul! Da, dar….. „Ne pare rău, cursa dumneavoastră a fost anulată“ spune sec o voce blondă de la celălalt capăt al firului. Bine, bine și eu cu ce ajung? Celelalte zboruri sunt pline, alte companii nu mai găsesc, Europa se confruntă cu proteste ale salariaților din aeronautică și, mai mult de-atât, de unde bani? Când imi voi primii banii înapoi? Bip, bip, bip…. Aha, înțeleg.

Compania Blue Air de exemplu a anulat peste 11.200 de zboruri pentru care erau făcute aproape 180.000 de rezervări; fără explicații, fără a returna banii călătorilor, fără compensații, fără nici măcar un „Sory“ sau un „Tut mir lide“. ANPC îndeamnă cetăţenii să reclame orice astfel de situaţie, de la această companie sau de la oricare alta. Altfel spus, „Lungește Doamne boala…“.

Potrivit ANPC, deşi au fost realizate mai multe verificări, cel puţin în anii 2021 şi 2022, în urma cărora s-au constatat nereguli similare, iar operatorul aviatic a fost avertizat, consiliat şi i s-au interzis practicile comerciale incorecte de la acel moment, acesta a recidivat.

Un fel de „Bubico, şezi mumos, mamiţico!“ Dar Bubico nu și nu, deh, faită rea. Una peste alta, 180 de mii de români se văd puși în situația de a returna biletele de concediu, de a căuta alte variante de zbor (desigur la alte prețuri) sau de a rămâne cu buza umflată și anul acesta.

Dar stați liniștiți, ANPC mai merge odată în control, mai dă un sfat, un avertisment, îl mai mângâie pe creștet pe operator și….gata. A … banii? Poate la anul dacă nu cumva se declară falimentul și rămân pasagerii cu buza umflată și pentru concediul de anul acesta.

În loc de concluzii mă întorc la Bubico și Ion Luca Caragiale: „Să te mănânce Bismarck… craiule!“

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. ”Dar stați liniștiți, ANPC …”

    Dacă a(u) crescut prețul la carburanți (știm cine), peste rezervare, … iar operatorul aviatic este și el consumator (notabil de carburanți) … poate că s-a adresat la același ANPC , nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei