Cu mirosul electoral al ciolanului politicienii sunt parcă loviți de streche – pamflet

a

E un haos și o nebunie în țară cum nu mi-a fost dat să văd în cei 60 de ani de când fac umbră pământului.

În primul rând clasa politică a reușit să ne dezbine și să ne învrăjbească într-un fel nemaivăzut până acum. Fiecare persoană pe care o asculți are adevărul lui, dreptatea lui, informațiile lui, care nu se-îmbucă nicicum cu cele ale colegului, vecinului sau ale prietenului de altădată. Și ce e mai trist e faptul că fiecare își strigă sus și tare crezul, ideologia ori prostia, depinde de individ.

Rețelele de socializare au și ele vina lor. Cum scrie unul o prostie, se și trezesc 100 să o susțină, să își combată adversarii cu expresia „Am citit eu undeva“, de parcă ar fi citit dicționarul larousse din scoarță în scoarță de nu știu câte ori. Dacă mai adăugăm aici postacii plătiți și cei prea proști să înțeleagă ceva din ce se întâmplă în jurul lor, tabloul e complet.

Pe lângă pandemia de coronavirus care a lovit întreg mapamondul, România mai e lovită rău de tot de strechea politică; e o boală care apare periodic, așa cam la 4 ani odată. Stau și dorm pe ei în fotoliile parlamentare, nu au niciun fel de activitate legislativă (asta dacă facem excepție de ridicatul mâinii așa cum cere liderul de grup), promit marea cu sarea în fața camerelor de filmat, se lăfăie în belșugul oferit de funcția, efemeră totuși, iar principala lor grijă este să-și înzecească profitul prin tot felul de afaceri la limita legii sau derulate sub oblăduirea funcției pe care o ocupă.

Mai nou coronavirusul, pandemia și criza mondială a aprins parcă mai tare spiritele în clasa politică, iar boala de care aminteam, strechea, se manifestă mai abitir, cu precădere în rândul clasei politice și a susținătorilor acestora, fie ei de stânga, sau de dreapta. De fapt chiar nu mai contează în România de astăzi culoarea politică, ideologia de partid sau doctrinele. Ei cu lupta pentru ciolan și putere, noi cu ce rămâne de la masa loc, adică mai nimic.

Legea carantinării, izolării și confiscării bunurilor propusă de actualul cabinet, a devenit zilele acestea mărul discordiei între cele două partide reprezentative la nivel național: PSD și PNL. Lupta se dă între politicienii celor două formațiuni politice, acuzele și reproșurile curg și de o parte și de cealaltă, iar țugulanul se uită prostit la acest război pe care nu îl înțelege. El știe că nu mai are loc de muncă, știe că pensia e tot mai mică în condițiile în care toate s-au scumpit într-un ritm amețitor, că nu are curajul să mai scoată capul pe geam sai să iasă din casă nu de frica pandemiei ci mai degrabă e frica autorităților care îl pândesc cu chitanțierul în mână.

„Am gestionat foarte bine criza pandemică“, strigă răspicat dreapta liberală; „Nu ați făcut altceva decât să faceți afaceri cu echipamente medicale“, replică stânga pesedistă. În eșalonul doi, vocalii celor două formațiuni politice, trompetele politicienilor, diseminează fiecare în felul lui informația venită pe linie ierarhică. Le țin partea cei ce au de câștigat și de o parte și de alta din toată această nebunie. Cine sunt ei? Puțini dar agresivi și în niciun caz nu sunt cei care se trezesc la 5 să plece la lucru, sau aleargă de nebuni de colo colo să poată pune seara o pâine pe masă și să strângă ceva bănuți pentru taxe, impozite și alte dări impuse de același politician de stânga ori de dreapta.

Ce înțeleg eu din toată această ceartă? O luptă pe viață și pe moarte la propriu. Ei se luptă pentru cașcaval, putere, bani mulți și fotoliul din fața butoanelor; noi ne luptăm ca și ieri, ca și alaltăieri, așa cum ne luptăm de o viață, pentru un trai decent și un strop de respect, că de demnitate parcă nu mai îmi vine să vorbesc. Ce spun mai marii lumii? Nimic, dar rând pe rând statele Europei ne cam întorc spatele, ne pun condiții drastice pentru a intra la ei sau pentru a le tranzita teritoriul.

În loc de concluzie am să vă prezint definiția acestei boli care pare să nu aibă leac, asemenea covrigului ăstuia nenorocit care a făcut atât de multe victime și nu mă refer la cei îmbolnăviți sau din nefericire morți: STRECHE-nume dat mai multor specii de insecte foarte vătămătoare pentru animalele domestice; insectă de mărimea unei albine, cu corpul păros, negru sclipitor, ale cărei larve trăiesc ca paraziții sub piele vitelor cornute mari, hrănindu-se cu sângele lor.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei