Cu sau fără Bacalaureat și Evaluare Națională în acest an școlar. Aceasta-i întrebarea

aa

Tot mai multe voci se fac auzite în ultima vreme care solicită Ministrului Educației Monica Anisie anularea examenelor din acest an școlar pentru elevii din clasele terminale. Motivul îl reprezintă lipsa siguranței elevilor la cursurile de pregătire, precum și în perioada desfășurării examenelor. Printre cei care solicită această anulare se numără și Mișcarea Elevilor din România, care a adresat un memoriu diriguitorilor sistemului educațional românesc. În acesta se solicită între altele:

„Contextul determinat de pandemia de Covid-19 a condus la adoptarea unor măsuri cu caracter excepțional inclusiv în domeniul învățământului, dispunându-se suspendarea cursurilor, fiind prima soluție adoptată de autorități pentru a proteja viața și sănătatea elevilor, minori și majori, și implicit a familiilor acestora prietenilor etc, dar și a profesorilor. Ulterior, Președintele României a dispus închiderea școlilor pentru toții elevii, cu excepția elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, care ar trebui să revină la școală în perioada 02.06-12.06.2020 pentru a pregăti examenele naționale, cu respectarea normelor de distanţare socială în clase.

În condițiile în care învățământul a fost primul domeniu protejat în cazul declanșării stării de urgență ca urmare a pandemiei de Covid-19, acesta ar fi primul expus ca urmare a relaxării treptate a măsurilor în cadrul acestei pandemii, fiind în opinia noastră o gravă eroare care încalcă drepturi fundamentale, atrăgând răspunderea factorilor decidenți.

Solicităm:

1. Anularea examenelor de Evaluare Națională (Capacitate) și Bacalaureat și adoptarea următoarelor măsuri care să le echivaleze:

2. Promovarea claselor a VIII-a și a XII-a prin calcularea mediilor celor 4 ani de studiu: V-VIII, respectiv IX-XII care să constituie media de admitere ce ar înlocui media celor două examene. O a doua posibilitate este ca media de admitere să fie constituită din media celor 4 ani anteriori numai la materiile la care se organizează examenele sau media semestrului din anul de învățământ actual, 2019-2020. O a treia posibilitate este ca media de admitere să se facă raportat la ultimii doi ani de studiu – clasele a VII-a și a VIII-a, respectiv clasele a XI-a și a XII-a.

3. Anularea cursurilor de pregătire din perioada 02.06-12.06.2020 pentru clasele a VIII-a și a XII-a.

4. În cazul în care veți respinge cele trei propuneri anterioare, solicităm GARANTAREA INTEGRITĂȚII SĂNĂTĂȚII, FIZICE ȘI PSIHICE de către Ministrul Educației și Cercetării, Guvern, Președinte și Parlament și angajarea răspunderii nu numai politice, ci mai ales, PERSONALĂ A FIECĂRUI MINISTRU, PARLAMENTAR ȘI AL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI pentru oricare dintre elevii care vor fi infectați cu Covid-19, simptomatic sau asimptomatic, și răspândirea acestui virus de către aceștia în rândul familiilor, prietenilor, cunoscuților, populației cu care intră în contact și evident, în cel mai nefericit caz, dacă această infectare va avea ca rezultat decesul unei persoane“.

Memoriul solicită Ministrului Monica Anisie să țină cont de o serie de principii de la care nu se poate abate niciun cetățean român, cu atât mai mult autoritățile, fiind fundamentale și garantate de Constituție, ce trebuie să stea la baza tuturor deciziilor dumneavoastră, principii cuprinse în Constituția României precum și în legile educației aflate în vigoare la această oră.

În cadrul emisiunii Reper24 live de la ora 12 vom sta de vorbă reșițeanca Anastasia Maria Buna, dar și cu avocatul acestei mișcări care cuprinde peste 700 de tineri din toată țara. Nu ratați emisiunea Reper 24 live de la ora 12!

 

Dan AGACHE

 

 

Stiri similare

2 Comentarii

  1. zero

    “Cu sau fără Bacalaureat … Aceasta-i întrebarea”

    Iskolába? Fáj a lába. Hazamenni., Nem fáj semmi :)
    Guvern Orban.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei