fbpx
3.7 C
Reșița
joi, 07 decembrie 23

Dacă nu plouă cu bani…măcar cu stele

Perseidele, cel mai frumos eveniment astronomic din luna august, va putea fi urmărit în România în această noaptea, dar și mâine noapte (13 pe 14 august).

Perseidele sunt un curent de meteori care are loc în fiecare an aproape la jumătatea lunii august și care e extrem de popular deoarece în această perioadă foarte multă lume este în concediu și petrec mai mult timp sub cerul liber. Numele de Perseide, provine de la constelația Perseus, de unde par că vin stelele căzătoare, potrivit astro-urseanu.ro.

Perseidele sunt cunoscute și sub numele de „lacrimile lui Laurențiu” și face referire la Sfântul Laurențiu, ultimul dintre șapte diaconi ai bisericii romane care a fost chinuit de împăratul Valerian în august 258.

Dâra luminoasă care se observă pe cer este lăsată de o particulă cu diametru de sub 1mm care provoacă scântei în aer atunci când intră în atmosfera Pământului. Acea dâră luminoasă este vizibilă câteva secunde și științific poartă denumirea de meteor iar particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar bucata care cade uneori pe Pământ se numește meteorit.

Perseidele sunt resturile cometei SWIFT-Tuttle, un bulgăre compus din gheață, rocă și praf care orbitează Soarele la fiecare 133 de ani. Potrivit datelor, cometa a fost identificată prima dată în 1862, însă ploaia de meteori a fost văzută în perioada Evului Mediu. Ultima dată, cometa a fost văzută în 1992 și va putea fi observată din nou în 2125.

Acest fenomen astronomic se urmărește cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte. Este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Dan AGACHE

4 COMENTARII

  1. ”… orbitează Soarele la fiecare 133 de ani. Potrivit datelor, cometa a fost identificată prima dată în 1862, însă ploaia de meteori a fost văzută în perioada Evului Mediu. Ultima dată, cometa a fost văzută în 1992 și va putea fi observată din nou în 2125.”

    1862 + 133 = ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei