24.7 C
Reșița
marți, 17 mai 22

Dacă nu poți scăpa de dușman, fă-ți-l prieten

„Cea mai bună metodă de a scăpa de un inamic este să ţi-l faci prieten”, spunea Abraham Lincoln. După aproape 200 de ani, cred că e valabil și pentru zilele noastre.

Aproape doi ani sunt de când trăim cu spectrul virusului, asemeni sabiei lui Damocles. Expresia „Sabia lui Damocles” îşi are originea într-o povestioară din perioada antică, scriere atribuită filosofului roman Cicero.  Ea semnifică primejdia care ne paşte pe toţi, la un moment dat, în anumite situaţii limită.

Zilnic auzim, vedem, citim, aflăm că sunt mii de noi infectări, că sute de oameni se sting, că spitalele sunt arhipline și ard precum lumânările în cimitire, că personalul medical este extenuat și sătul de o luptă inegală, în care victoriile nu te lasă să te bucuri din cauza eșecurilor.

spot_img

Am ajuns să ne mai divizăm o dată (a câta oară), să ne acuzăm unii pe alții, că suntem sau nu vaccinați. Nu știu dacă apariția acestui virus este o glumă proastă a naturii, o cercetare scăpată de sub control sau o tentativă de a mai reduce din miliardele de oameni care populează planeta. Tot ce știu este că va trebui să învățăm să trăim cu acest virus o bună bucată de vreme de acum înainte.

Vaccinarea nu ne ferește de boală, dar e posibil să facem o formă mai ușoară. El există, e în preajma noastră, nu are interdicție de circulație pe timpul nopții, nu poartă mască și e foarte perfid.

Politicienii fac ce știu ei mai bine: se ceartă pe vaccinarea obligatorie, pe certificatul verde, pe scaunul premierului, ori pe numărul de ministere din viitorul guvern. Noi suntem lăsați în voia sorții și singura șansă este să învățăm să trăim cu acest virus.

Fără obligații, fără constrângeri, ci doar cu înțelepciunea noastră. De la spălat pe mâini și dezinfectat, de la evitarea spațiilor aglomerate la distanțarea fizică (nu cea socială), nimeni nu va avea de pierdut, ci doar de câștigat.

Ne câștigăm în acest fel dreptul de a trăi, de a spera că odată și-odată se va încheia și acest capitol urât din istoria acestei planete. A trecut ea omenire și peste gripa spaniolă și peste ciumă și holeră. E drept că am rămas mai puțini. Cu sau fără vaccin, cu sau fără medicație, actualul virus este mai letal decât toate celelalte. La nivel mondial, între 20 și 50 de milioane de oameni au murit de gripă spaniolă, în timp ce acest virus a făcut, până acum, 4,7 milioane de victime.

Depinde de noi dacă vrem să fim în tabăra câștigătoare sau nu. Fiecare își clădește viitorul și ziua de mâine cum crede de cuviință. Important este un lucru: nu ignorați virusul. Este un dușman perfid și nevăzut. Și dacă nu poți scăpa de dușman, fă-ți-l prieten!

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. „… actualul virus este mai letal decât toate celelalte. La nivel mondial, între 20 și 50 de milioane de oameni au murit de gripă spaniolă, în timp ce acest virus a făcut, până acum, 4,7 milioane de victime.”

    Mai letal, cu siguranţă, numai dacă 4,7 > 20 (fie acelea şi milioane).
    Asta după „socoteala” celor de la „drept” (la care nu contează cifrele, doar litera …).
    Dilema mea: trenul mai are două clase sau numai una?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei