Dan Cincu, arhitectul care „scrie” istoria Reșiței pe pahare!

da

Pe reșițeanul autohton pașii îl poartă prin toate cotloanele vechi sau mai noi ale „cetății de foc”. Orașul se transformă, desigur, nu în ritmul în care și-ar dori mulți cârcotași, dar pe ici pe colo nostalgia locurilor de-altădată ne pătrunde și ne face să oftăm. Oftăm după oamenii de ispravă ai uzinelor, după edificiile lăsate în ruină, după o atmosferă boemă a Reșiței pierdută în perioada ei romantică. Și nu suntem singuri în asentiment… La cafeneaua Time din centrul municipiului, un loc unde încă se mai deapănă amintirile frumoase ale urbei, am zărit pe tejghea câteva pahare de carton lucrate cu multă migală.

O manufactura de rară pricepere, de chinez bătrân cum ar spune unii, a unor pahare pe lângă care, de-obicei ai putea trece nepăsător. Nu a fost cazul acum. Am admirat câteva din edificiile Reșiței pictate și decupate cu multă măiestrie de arhitectul reșițean Dan Cincu. Deși este un artist modest, care nu a dorit să facă propagandă propriei iscusințe, am reușit să-i smulgem câteva cuvinte despre tematica acestora, dacă doriți, mini-opere de artă expuse la cafeneaua Time.

2c06a91f-3f6d-4531-af20-d21fda9f7775

„Lucrările sunt un fel de content pe care îl are cafeneaua Time, ca să pună din când în când ceva pe Instagram și pe Facebook și atunci eu fiind client de-al lor fidel, pentru că am biroul aici lângă, „mâzgălesc” pe pahare. Pentru Time am mai „mâzgălit” o serie cu turnuri pentru Segafredo D`Italia și câteva sunt chiar în Italia trimise, pe căni de cafea întoarse, puse una peste alta și creez un turn.

Acestea pe carton sunt clădiri reprezentative și monumente din Reșița, cu toate că acuși termin pentru că Reșița nu prea mai are cine știe ce monumente. Din păcate, unele vor dispărea, cred că este un fel de proces de conștiință pe care îl am eu. Proiectul de demolare al cinematografului din Muncitoresc, o clădire care a fost proiectată de un arhitect care la un moment dat a fost arhitectul șef al Budapestei.

d2e52e88-cffc-4b3b-aa63-0b1a77940062

 

Și atunci când „etnicii” furau cărămidă de pe acolo, fiind risc să pice, s-a luat decizia să îl demolăm, dar am reușit totuși să păstrez fațada, s-a declasificat monumentul cu condiția ca următorul care vine să refacă fațada exact cum a fost. E nasol ca arhitect, când dărâmi un monument, rămâi cu un gust amar”, spune Dan Cincu.

Printre monumentele decupate pe pahare de arhitectul reșițean se numără Vila Koch și Moara Juracek.

Tot legat de monumente, de exemplu ultimul pahar este cu Moara Juracek și toată lumea îmi spune că e monument, mă rog, trebuie să mai lași loc și pentru altceva nou, nu le poți face chiar pe toate și nici nu le întreții, dacă le întreții poate că reușești.

75f0ad54-998b-491e-9a97-8f7b9e58ba39

Eu, de exemplu, cu paharele acestea, când postez pe Instagram eu scriu istoria lor, atâta cât o prind și eu de pe internet, că nu stă nimeni 5 ore să își facă o postare, dar încerc să le mai arăt oamenilor că mai există și clădirea aia, mai există și cealaltă”, ne-a povestit arhitectul Dan Cincu.

Despre alte subiecte și teme abordate lângă paharele cu istorie ale lui Dan Cincu, în viitoare articole pe Reper24.

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. Pietonul

  Dan Cincu, arhitectul, poate e asa cum spune articolul. Dan Cincu, omul, e un sofer inconstient care isi conduce mini-ul de parca strazile Resitei sunt circuitul sau proprietate personala, iar pietonii niste neplaceri care trebuie tolerate. Rezultatul, un roman grobian cu talent la desen.

  Raspunde
 2. Marius

  Depinde de cat de prost si lipsit de cultura e cel care darama astfel de obiective istorice.Din pacate la Resita aveti unul pt care cultura inseamna cursul la schimbul valutar

  Raspunde
 3. zero

  “E nasol ca arhitect, când dărâmi un monument, rămâi cu un gust amar”, spune Dan Cincu.

  Mai ştim pe unu’ (T) care a dărâmat statui de pe clădiri istorice, pentru că înfăţişau nuduri (nu opinci).

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei