fbpx
7.7 C
Reșița
duminică, 21 aprilie 24

DanDanaua continuă! Nici Mirea și nici Liuț n-au câștigat concursul de manager al CJCPCT!

O comisie pusă pe fapte mari, o comisie mai mult decât intransigentă, cu nerv și competență la concursul pentru ocuparea funcției de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, de asta au avut parte cei doi contracandidați Dan Mirea și Dan Liuț.

Membrii comisiei de examinare, Liubița Raichici, Ioan Cojocariu și Marius Isac „decât“ și-au făcut treaba: niciunul dintre cei doi candidați nu a reușit să obțină fotoliul de manager al CJCPCT Caraș-Severin!

În urma celor două probe, scris și oral, Dan Mirea a obținut o notă de 6,95 (7,76 pentru partea de proiect managerial și 6,14 la proba orală) în vreme ce Dan Liuț a obținut după ambele probe 6,79 (7,47 la scris și 6,12 la proba orală). Insuficient pentru ambii candidați, care ar fi avut nevoie minim de nota 7 pentru a ocupa funcția de director al Centrului de Cultură Tradițională din Banatul de Munte.

Cu siguranță, dezamăgirea lor nu poate fi decât una mare și e firesc ca acest sentiment să îi încerce, după ce au văzut pe viu modul în care au fost notificați de comisie, aș spune mai ceva ca la Sorbona, în special la proba orală, acolo unde cei doi au luat notele 6,14 și 6,12, la proba în care, se presupunea că cei doi vor zburda dezinvolți spre note de 9 și de ce nu, 10. Circulă deja o glumă prin redacția noastră, cum că unul din concurenți a luat 6 și 14 la proba orală, că la 6:15 avea Coajă tren spre Caransebeș. Niște pamfletari de slabă factură, maestre Coajă…

De-acum instituția de cultură amintită va continua să fie condusă în același regim de interimat, de cel care s-a aflat în ultimele 5 luni la conducerea centrului, Dan Mirea, care a mai gustat de-a lungul timpului din pocalul înfrîngerii, atunci când, așa cum rememorează și astăzi, a candidat de unul singur pentru postul de manager al Teatrului de Vest din Reșița și a ieșit pe locul 2. La rândul lui, Dan Liuț își va relua lucrul la Casa de Cultură Orășenească Bocșa iar munca la emisiunile de televiziune pe care le realizează îl vor face cu siguranță să uite de momentul trist trăit în ianuarie 2023 la Consiliul Județean Caraș-Severin.

Despre Dan Mirea, nu actorul, ci managerul de folclor

Unul din cei care au încercat să eficientizeze motorul instituțional din postura de interimar la conducerea Centrului Județean de Cultură Tradițională este fără doar și poate Dan Mirea, chiar dacă despre Dan Liuț se vorbea încă acum mai bine de un an că ar putea fi succesorul lui Ioan Benga la conducerea centrului.

Pentru că Dan Liuț nu ar fi dorit să ocupe postul ca interimar decât după încheierea mandatului său de director al Casei de Cultură Orășenești din Bocșa la finalul anului 2022, Dan Mirea n-a stat prea mult pe gânduri, atunci când i s-a propus să se ocupe de destinele CJCPCT-ului, chiar și pentru o perioadă scurtă, un răgaz pentru Consiliul Județean până la organizarea unui concurs pentru postul vacant.

Doar că Mirea a simțit că poate performa în rolul de manager, organizarea de evenimente cu public nefiindu-i deloc străină, la fel cum este cunoscută apetența lui pentru folclor. În plus merită consemnate demersurile de ordin personal ale lui Mirea pentru a asigura mâncarea tradițională în centrul municipiului Reșița cu ocazia Zilei Naționale 1 Decembrie, plus organizarea Galei Festivalului Tradiții Cărășene în octombrie cu bucate pe săturate pentru o sală polivalentă plină. Ca să fi șef nu ajunge doar să îți dorești acest lucru, ci mai trebuie să demonstrezi că și poți. Iar Mirea, până acum, a arătat că, înfruntând păreri mai mult sau mai puțin avizate, trecând peste supărările trecutului care i-au marcat existența, a performat nesperat în rolul de interimar pe care l-a avut până în prezent.

Despre examenul care s-a încheiat recent și în care a avut-o pe scriitoarea Liubița Raichici ca examinatoare, la fel cum a beneficiat de „serviciile“ domniei sale și la concursul pentru ocuparea funcției de manager al Teatrului de Vest sau ca membru în Consiliul de Administrație al Teatrului, Dan Mirea a declarat sec:

„Această notă nu poate decât să mă motiveze pentru ca data viitoare să obțin rezultatul scontat. Dacă voi fi prezent la următorul concurs? Categoric“. Interesant este că deși a ratat cu doar 5 sutimi întâlnirea mult sperată cu postul visat, Dan Mirea nici din greșeală nu a amintit cuvântul „contestație“. Cel mai probabil a înțeles lecția pe care a primit-o „cu dedicație“ în trecut.

Dan Liuț, o energie debordantă în sprijinul tradiției și a folclorului

De cealaltă parte, promotorul Tradițiilor Cărășene și câștigătorul primei ediții a acestui festival-concurs județean pentru Bocșa, Dan Liuț, omul de televiziune și entertainerul care „A zîs!“, crede că proiectul său managerial poate fi „șlefuit“, astfel încât să fie cu mult mai bun decât varianta prezentată în ianuarie în fața comisiei de examinare.

Eu îl felicit pe Dan (n.n. Mirea) pentru că a fost mai bun decât mine, a luat o notă mai mare la acest concurs. Consider că puteam să mă pregătesc mai bine. În momentul de față încă se mai joacă. Despre notele acordate de comisie? Nu sunt în măsură să comentez deciziile comisiei de examinare.

Dacă nu am câștigat, pot să consider că este în beneficiul Bocșei unde o să-mi continui activitatea, acolo unde în cei 10 ani de activitate am demonstrat, zic eu, că pot face lucruri bune pentru cetățenii acestui oraș, pentru nivelul cultural iar asta pentru că sunt lăsat și sprijinit de conducerea orașului să realizez proiectele culturale. Dacă aș fi câștigat ar fi fost în beneficiul județului“, a declarat în linii mari Dan Liuț, cel care își continuă misiunea culturală la Bocșa și pe micul ecran.

Așa cum vă spuneam, până la organizarea unui nou concurs, cel mai probabil în primăvara acestui an, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin va fi condus de Nona Iorga, ah, mă scuzați!!, erată, de Dan Mirea, din postura de interimar în așteptarea unor vremuri mai bune.

P.S. Poate noul concurs la CJCPCT vine odată cu rotativa guvernamentală, schimbarea lui „Ciucă al nostru“ cu Ciolacu, tot al vostru. Să dea asta imbold și altor personalități să participe la celebrul „festival“ – concurs de la Centrul de Cultură Tradițională?

Sergiu TABAN

 

3 COMENTARII

  1. d le Taban daca esti prieten cu Mirea nu trebuie sa ni l bagi pe gat cu forta ca nu este eminenta cenusie in promovarea culturii in banatul montan.
    sa si vada de teatrul privat si de regiile contestate pe la teatrele din tara .

  2. Dan liut si-a dat examenul de multi ani in cultura si l-a castigat cu nota 10. A prezentat multe festivalui, a organizat evenimente nationale rare, este tot timpul prezent la activitatile culturale pe care le sustine in tara si in afara ei. Sa le fie rusine celor din comisie care urmaresc sa puna in fruntea culturii din Caras un strain sa poata distruge tot ce a mai ramas romanesc si sanatos in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei