Criza din învățământ aduce în prezent, mai mult ca oricând, în prim plan situația dascălului din România.
În acest context, profesorul reșițean Tudor Deaconu, fost director al Liceului de Arte „Sabin Păuța” din Reșița și fost director al Casei Corpului Didactic a creionat în câteva rânduri imaginea obiectivă a dascălului, fiinţa nevoită să progreseze mereu, să-şi menţină trează curiozitatea spirituală, să fie foarte atent la demersul educativ pe care-l practică. Din opinia sa reiese că dascălul nu se integrează în timpul său, ci îl depăşeşte, pregătind oamenii de mâine.
Redăm integral mesajul profesorului Tudor Deaconu:
„Dascălul nu lucrează 18 ore pe săptămână. Dascălul predă 18 ore.
Când nu predă, profesorul se pregătește.
Ați ținut vreodată un discurs public de 5 minute? În cât timp l-ați scris?
Gândiți-vă că profesorul susține discursuri didactice de 50 de minute. În cât timp credeți că le pregătește?
Aceasta este lecția.
Ați mers vreodată într-un parc de joacă și v-a rugat vecinul să vă uitați și la copilul său cât merge să ia o sticlă de apă? Dar dacă ar fi 30 de copii pe care-ar trebui să-i supravegheați? V-ați descurca?…
Acesta este managementul clasei.
Imaginați-vă acum că trebuie să luați un interviu unei persoane publice. Ce întrebări i-ați pune? Construiți în continuare și ceva ghicitori la care intervievatul să dea dezlegare.
Aceasta este conceperea testului.
Câtă vreme v-ar lua apoi să citiți răspunsurile la toate cele 9 întrebări ale interviului? Înmulțiți rezultatul cu 30 de persoane cărora le-ați aplicat chestionarul. Acum evaluați fiecare punct, dați un calificativ pentru fiecare participant în parte.
Aceasta este corectarea testului.
V-ați trezit vreodată pe stradă că primiți o-ntrebare la care n-ați știut să răspundeți? Profesorul nu-și permite să eludeze curiozitățile elevilor, așa că trebuie să se informeze în permanență, să se documenteze, să urmărească noutățile, să citească actualizările.
Aceasta se cheamă formare continuă.
V-ați pregătit vreodată să primiți un musafir important? Cât efort ați depus, câtă energie ați cheltuit?
Aceasta este inspecția.
Ați făcut vreodată liste de cumpărături, planuri de vacanță, obiective de vizitat într-o zi, to do list la început de an?
Acestea sunt fișele de observație, planurile de lecție și planificările anuale.
Dascălul nu lucrează 18 ore pe săptămână.
Dascălul predă 18 ore.
În restul timpului, profesorul se pregătește”, susține un dascăl, Tudor Deaconu.
Lorena POENARU
Povești !
Uitați-vă la rezultatele de la Evaluarea Națională și de la Bacalaureat.
Acolo se văd cele 18 ore în care „dascălul predă”.
Despre olimpiadele școlare nu mai vorbim, pentru că acolo e jale.
Povești? Nu sunt povești, doar tu crezi că rezultatele „grozave” aparțin profesorilor, și nu elevilor care – decât să învețe – mai bine-și fac cont pe tik-tok de la 7-8 ani, unii cu acordul părinților?
Mai ia o pauză de 10 minute, ca între orele de școală, și mai gândește-te!
Nu va mai plângeți atâta ca să impresionați opinia publică în scopul măririi salariilor. Da, învățământul este important pentru scopul final, de educare a populației spre binele țării în viitor. Dar munca în sine nu o mai prezentați atât de dramatic și grea. La fel poate fi prezentată și profesia de muncitor la asfaltat drumuri. Cum o fi 40-50 ore pe săptămână în soare sau frig, sau alte profesii unde se riscă chiar viața. De bine de rău, cadrele didactice au program lejer, vacanțe multe, lucrează într-un mediu sigur, nu lucreaza noaptea etc. Nu zic că e ușor, fiecare loc de muncă are complexitatea lui, dar nu e cu nimic mai complicat decât multe alte locuri de muncă, cine are abilități în acest sens intră in domeniu, cine nu, nu, fiecare cu abilitățile sale.
Trebuie salarii decente pentru a atrage oameni de calitate, dar nu pentru că ar fi atât de grea munca în sine.
Domnul Tudor Diaconu prezenta obiectiv situația profesorului in general, întrucât majoritatea cred că după orele de predare profesorul are timp liber. Mulțumesc, stimate domn Diaconu, pentru cele scrise .
E subapreciată aceasta profesie de dascăl, au nevoie de salarii decente.
La mine a venit unul să îmi instaleze toaleta in baie și a cerut 350 lei . Nu a durat mai mult de două ore. Care dintre voi lucrează cinstit în țara asta cu 175 lei pe oră????
De ce au rezultate joasnice tinerii la bacalaureat??
Pt că nu mai sunt părinții anilor 80, 90 când părinții erau preocupați de educația copiilor.
Eu am lucrat in învățământ și am plecat din cauza salariului mic. Și lucram mai mult de 40 de ore pe săptămână. Nu cu lopata, cu mintea. Nu subestimez muncă și importanța vreunei meserii/profesii. Dar profesorii au dreptate. Cer ceea ce li se cuvine! Să ieșim cu toții în stradă pt salarii decente. Fiecare în dreptul lui. Daca ei au curajul sa o facă, aveți și voi, in dreptul vostru.
Sa vorbim de medici, respectiv asistente din spitale..au acum salarii mari, dar tot trebuie sa mai dai pe ici pe colo un plic.