fbpx
-9.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

De ce ne temem de iarna care va veni?

Suntem la final de august și vremea rea bate la ușă: cioc-cioc. Nu e nici prima și (sperăm) nici ultima iarnă din viața noastră. Sezonul rece trebuie privit din două perspective: pe de o parte meteorologii prognozează o iarnă grea, cu viscole și perioade mai lungi de ger, iar pe de altă parte ne uităm cu frică la prețul gazelor naturale.

E drept, acesta, alături de cel al energiei electrice, e compensat de actuala coaliție guvernamentală. Întrebarea e cât timp va mai putea fi subvenționat pentru că prețul real urcă și urcă…

Dmitri Medvedev, omul bun la toate al președintelui rus Vladimir Putin (fost premier, fost președinte) a făcut o predicție (asemeni babei Vanga din Bulgaria). Acesta a prorocit că mia de metri cubi de gaz va ajunge la sfârșitul acestui an la 2.800 de euro. Aoleau, ne-am spus atunci, aproape 3 euro pe metru cub de gaz metan (fără taxe de transport, distribuție și toate celelalte)? „Scump domle, scump“. Din păcate nici… dincolo nu e mai ieftin.

spot_img

Baba Vanga de Moscova revine cu actualizările zilei și transmite un mesaj ce ne dă fiori: „Către șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene. Din cauza creșterii prețului la gaze la 3,5 mii de euro pe mia de metri cubi, trebuie să ridic prețul prognozat la 5 mii de euro până la sfârșitul anului 2022. Cu salutări călduroase“, a scris Medvedev pe o rețea de socializare.

Desigur, sunt mulți care vor spune că noi nu depindem de gazul rusesc decât în mică măsură, lucru ce e foarte adevărat. Dar tot noi suntem cei care trăim într-o economie de piață, iar prețul unui produs e dat de cotațiile europene și internaționale. Vă așteptați cumva ca actualul Executiv să mai poată susține mult o astfel de compensare la gaz? Noi să plătim la iarnă 1 leu pe metrul cub ca în prezent, în timp ce prețul real va urca la 5 euro? Hai să fim serioași; de unde atâta putere financiară.

Așa că lucrurile vor fi cât se poate de simple: media de 200 de metri cubi pe lună pentru un apartament, înmulțit cu 5 euro, ne dă nici mai mult nici mai puțin decât 1000 de euro. Câți dintre români își vor putea permite? Ne vom trezi în situația în care pe de o parte furnizorul va sista pe bandă rulantă distribuția de gaze naturale, iar românii (în secolul XXI) cu centrală termică în apartamente, își vor monta burlane și vor trece la tradiționala bobarcă.

Nu vreau să sperii pe nimeni; nu sunt negativist ori pesimist, dar trebuie să vedem realitatea așa cum e ea. Că ne face sau nu plăcere, că va găsi coaliția de guvernare o soluție, asta e altă discuție. Vom trăi (sper) și vom vedea care va fi adevărul și realitatea.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

 1. … care va fi adevărul și realitatea.

  Afară-i frig,
  În casă-i frig,
  Deschid fereastra larg,
  și strig:
  ”Îți mulțumesc, cu drag Partid!”

  Că m-ai călit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei