De la 1 iunie putem merge la terase, la plajă, dar și la examenele de capacitate și bacalaureat

a

Primele măsuri de relaxare ce se vor aplica de la întâi iunie au fost anunțate de președintele Klaus Iohannis după întâlnirea pe care acesta a avut-o cu premierul Ludovic Orban la o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19:

Am avut o ședință comună cu premierul și cu mai mulți miniștri. Am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun. Avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi. Începând din 1 iunie câteva activități care au fost interzise vor  redeveni posibile. Se redeschid terasele. Este clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale, mesele vor fi la cel puțin doi metri, vom putea sta maxim 4 persoane la o masă. De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de distanțare socială de cel puțin 2 metri

Va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar în condiții de igienă. Vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu până la 500 de spectatori. De la 1 iunie deplasările în afara localității vor fi libere, fără a mai fi nevoie de acele declarații. În ce privește competiții sportive avem o veste bună. Se vor putea relua competițiile pentru sporturile care se practică afară, mai puțin sporturi de contact”, a declarat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește măsurile de relaxare în turism și alimentație publică, reprezentanții firmelor de profil spun că se acționează pompieristic și abia mâine, cu 3 zile înainte de deschiderea teraselor se semnează normele ce trebuie îndeplinite de comercianți: „Se știa de atâta timp că se vor redeschide odată să-odată. E drept nu știam dacă din 1 iunie sau din 15. Ce i-a împiedicat să publice normele din timp, astfel încât fiecare proprietar să aibă timp să se pregătească așa cum trebuie“?

Tot de luna viitoare vor avea loc și examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat,guvernanții nefiind deloc impresionați de doleanțele părinților și ale elevilor care au cerut anularea acestora și aplicarea unei metode de evaluare a activității din ultimii ani. Acestea se vor desfășura conform calendarului deja stabilit de Ministerul Educației și Cercetării:

„O temă foarte importantă pentru mulți elevi și părinți este cea a examenelor naționale. Examenele naționale vor avea loc fizic, așa cum au fost planificate. Evaluarea națională se va face începând cu 15 iunie, după care vor avea loc examenele de Bacalaureat. Însă a apărut o problemă pe care am dorit să o rezolvăm. Este posibil să fie copii care sunt bolnavi. Este posibil să vină copii la școală pentru examen și la termometru să se constate că au febră. Acești copii am considerat că trebuie să primească aceeași șansă. Pentru copiii bolnavi, găsiți cu febră, pentru cei izolați cu familia sau în carantină, se organizează o a doua sesiune de Evaluare națională, începând cu 29 iunie. În privința Bacalaureatului, cu siguranță este posibil și aici să fie copii care au diferite probleme și, pentru a putea rezolva paușal chestiunea, se va organiza ca și în alți ani a doua sesiune de Bacalaureat în august“ – a mai afirmat președintele Iohannis.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

 1. zero

  “Ce i-a împiedicat să publice normele din timp, astfel încât fiecare proprietar să aibă timp să se pregătească așa cum trebuie“?

  Vela!
  Vela ruptă de Armeniş a alimentat cu paşnic spirit “camaraderesc” iluzii asupra prelungirii războiului miliţienilor săi cu poporul şi cu Covid-ul, până la ultima picătură de sânge “albastru” şi până la anu’ şi la mulţi ani.
  Noroc cu insurecţia dezarmantă, fără ordonanţe militaure şi curte marţiană :)

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei