fbpx
19.7 C
Reșița
duminică, 28 mai 23

De la 9 la 60% e o cale luuungă …. cât o grevă!

Chiar dacă Executivul s-a prezentat la negocierile cu liderii sindicali din învățământ cu tot alaiul de miniștri responsabili, rezultatul a rămas… ca-n tren. Greva continuă, oferta guvernamentală fiind departe de solicitările dascălilor, a căror principală revendicare este aceea de a obține o creștere de 60% a salariilor.

La Ministerul Educației se lucrează de zor după această serie de întâlniri; se lucrează la actele normative care să permită salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislație, care ar însemna o creștere de 9%. De asemenea, se vor acorda stimulente pentru profesorii debutanți și pentru cei din zone defavorizate.

Cam asta e tot ceea ce se poate la ora actuală, fapt ce-i nemulțumește pe dascăli și pe liderii lor. Aceștia spun că actuala grevă nu este a liderilor de sindicat și membrilor acestor organizații: „S-a intrat în grevă pe baza semnăturilor personale, iar o renunțare la grevă se va face tot așa“, au precizat liderii sindicatelor din învățământ.

spot_img

„Anexa 8 se va pune în practică, mai concret personalul didactic va primi salariul prevăzut de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim. Asta înseamnă o creștere de 7-8% a salariilor”, a spus Simion Hăncescu liderul FSLI. El a menționat că data aplicării acestei creșteri depinde de decizia Executivului. „Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se știe exact când, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparține Executivului”, a mai spus președintele FSLI.

Întrebați ce se întâmplă cu încheierea anului școlar și cu examenele naționale, sindicaliștii au replicat că „Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare”. De asemenea, întrebați dacă se încheie mediile elevilor la final de an școlar, ei au spus: „Rămâne de văzut”. Aceștia au precizat că în unele scoli, toți profesorii sunt în grevă și nu are cine supraveghea elevii, în timp ce în alte scoli acele cadre didactice care nu participă la protest vor intra la clase.

Președintele Federației sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor afirmă că profesorii debutanți ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie, în timp ce salariul net al unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7.000 de lei lunar.

În total, potrivit sindicatelor, au participat ieri, în prima zi de grevă generală, peste 150.000 de cadre didactice, cărora li s-au alăturat și personalul nedidactic din scoli. În intervalul orar 11:00 – 13:00, a fost organizată grevă de avertisment și în învățământul superior.

Sursă foto: BZI

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

  1. Și cu rezultatele de la exemene cum rămâne ?

    Dăm bani ca la medici, asistente, angajații din primării și consilii județene, dar competențele / profesionalismul lasă de dorit în continuare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei