„De-aș mai duce-o pân la toamnă“ – punct de vedere personal, fără coloratură politică

a
A venit primăvara. O primăvară cu un iz bacovian și aere de toamnă. Bucuria renașterii naturii e umbrită, din ce în ce mai mult, de alertele tot mai insistente, ale autorităților privind coronavirusul. Peste toate plutește spectrul crizei economice naționale și mondiale și zău dacă știu pe unde vom scoate cămașa. Asta desigur cei care vor mai avea cămașă după încercarea asta.

De felul meu nu sunt un panicard. La 60 de ani știți cum se spune „mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul“. E drept că am mai scăpat și-n cozonac din când în când, dar deh, așa e omul, pofticios. M-a pus pe gânduri intervenția profesorului Adrian Streinu Cercel aseară la o televiziune publică. Rece, calculat, fără a fi alarmist, dar dureros de sincer. Vrem nu vrem ne vom îmbolnăvi. Unii vor suferi mai mult, alții mai puțin, funcție de vârstă, constituție și pregătire genetică, alți……. Ei, aici mă doare; și mă doare rău.

Mai avem un pas până la transmiterea socială a acestui virus perfid. Adică degeaba se va încerca depistarea epidemiologică a posibililor infectați, pentru că va fi imposibil. Toate măsurile care se iau în acest moment pentru prevenirea virusului sunt frecții cu apă sfințită la picior de lemn. Altfel spus nu mai au nicio valoare. Totul depinde de noi să ne protejăm și mai ales să ne protejăm persoanele vulnerabile – părinții și bunicii. Să stăm în case, să evităm locurile aglomerate, să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun (din păcate pentru mulți apa e…udă, iar săpunul e ..câh).

Revin la declarațiile pe care le-am auzit aseară. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș din Capitală, un om pe care mulți îl consideră o somitate pe subiectul pandemiei. Din acest motiv, a fost intervievat de mai multe ori pe parcursul acestei perioade. Cea mai îngrijorătoare statistică a oferit-o însă aseară, conform Mediafax.

În opinia lui Streinu Cercel, aproximativ 20% dintre românii care s-au întors în țară în ultima perioadă ”au scăpat de izolare și de carantină”. Formularea ”au scăpat” nu este cea mai agresivă, dar oficialul atrage atenția asupra faptului că vorbim de oameni care au înșelat sistemul și, implicit, legea.

„Cel puțin 20% au scăpat de izolare și carantină. Dintr-un milion. Aceste persoane, dacă sunt infectate, ele vor transmite. Dacă vor transmite la copii și la tineret, nu e nicio problemă”, a spus Adrian Streinu Cercel. „Cazurile cele mai problematice țin de bătrâni, aceștia au un sistem imunitar scăzut. Ei ar putea duce la statistici îngrijorătoare. De aceea bătrânii trebuie protejați. Dacă își prețuiesc părinții și bunicii să nu se îmbrățișeze, să nu se pupe. În două luni de zile nu se întâmplă nimic dacă există un mesaj impersonal”, a spus Streinu Cercel.

În opinia medicului, primul val al epidemiei de coronavirus va avea loc după sărbătorile pascale. „Primul vârf al epidemiei de coronavirus va fi după Paște. Avem două valuri care vor fi foarte active. Primul după Paștele catolic, al doilea după Paștele ortodox. Se adună familia la masă. Acest lucru fiind cunoscut, calculele sunt ușor de estimat. Dacă punem alături de această întrunire familială un interval de 7-8 zile, cât este incubația medie, vom avea vârfuri de apariție a incidenței îmbolnăvirilor. Ne așteptăm să apară îmbolnăvirile. Vor fi cu un potențial sever”.

Da. Vor fi cu potențial sever pentru că vor fi infectați bătrânii, iar în cazul lor, rata de mortalitate este cea mai mare după cum arată statisticile din China și din Italia. Putem să fentăm și noi și să ne protejăm părinții și bunicii. Dar o vom face oare?. Vom fi în stare de așa ceva pentru ei, nu pentru noi? Gândiți-vă că o masă fericită de Paște cu miel, vin și cozonac, cu toți cei dragi alături, se poate transforma în doar 7 – 10 zile într-un „festin“ cu colivă și lumânări.

E trist ceea ce spun, dar din păcate e un lucru cât se poate de real, pe care trebuie să în conștientizăm. Să băgăm la bibilică, mai pe înțelesul țugulanului. Care țugulan e prea puțin interesat de ceea ce se întâmplă dincolo de lungul nasului și vrând nevrând mă întorc la diasporeni. La cei peste un milion de români întorși acasă de când epidemia a lovit Europa.

Au venit, e dreptul lor, e țara lor până la urmă. Majoritatea nu au plecat de bine, au plecat la mai bine. Faptul că revin acasă în momente de restriște e perfect normal și logic în același timp. Dar dacă ei au trimis bani către cei dragi într-o perioadă greu încercată economic de cei rămași în țară, nimic nu le dă dreptul să nu respecte legea în țara lor.

Au venit mulți, dar la fel de mulți iau în derâdere efortul și recomandările autorităților de a se proteja și de a-i proteja pe cei dragi lor. Pentru asta le mulțumesc. Le mulțumesc că li se rupe de cei din țară, că îi doare-n cot de români și de România. Ei, cei ce „fentează“ carantina și autoizolarea sunt aceeași care țipau în 10 august că vor o țară ca afară. Ei sunt cei care au dat m…e PSD-ului și acum și-o iau înapoi de la PNL. Ei sunt acei care, prin votul lor au adus această formațiune politică la guvernare, incapabilă să ia măsuri dure, repet dure, pentru prevenirea infectării românilor.

Asta nu înseamnă că ceilalți ar fi fost mai buni; nici gând. Spun doar că România a ajuns un sat fără câini, fără legi, fără oameni care să le aplice, fără o clasă politică coerentă în gândire, fără oameni politici, ci doar cu niște politruci gata să sară pe ciolan ori de câte ori li se ivește ocazia.

Faptul că ați trimis, an de an, miliarde de euro în țară nu vă dă dreptul să ne asasinați acum. Faptul că v-ați întors acasă nu vă face cetățeni de rangul întâi, mai cu două perechi decât noi cei ce am ales să rămânem. Ați venit? Foarte bine; faceți ce vi se spune, altfel….

Altfel ne vom trezi fără cei mai în vârstă și mai bolnavi dintre noi. Mulți vor spune că e vorba de selecția naturală. Corect, dar cine face această selecție? Voi cei ce nu vreți să vă supuneți legii? Oare în țările de unde ați venit tot așa se procedează? Acolo aveați frică de autorități, iar aici vă bateți joc de ele. De ele și de noi și nu e deloc corect.

A venit primăvara; o primăvară cu iz bacovian. Mă gândesc, fără să fiu defetist, la nepoții mei, plecați și ei în căutarea unui trai mai bun. Nu vom fi împreună la masa de Paște. Sper doar să fim sănătoși să putem să ne strângem în brațe la Crăciun sau când s-o mai putea. Dumnezeu să ne ajute, că din partea semenilor nu mai am nicio speranță.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei