Locuitorii din 12 comune din Caraș-Severin pot afla, gratuit, dacă au tuberculoză. În județ se implementează cel mai mare proiect din țară de depistare activă a tuberculozei, „Screening TB”, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, cu sprijinul Ministerului Sănătății. Este, de fapt, o caravană mobilă, lansată astăzi, la prefectură, în prezența inițiatorilor proiectului și a primarilor comunelor vizate. Oferă servicii gratuite locuitorilor din zone rurale cu acces deficitar la medici specialiști, unde au fost înregistrate, în ultimii ani, cazuri de tuberculoză.
Timp de o lună și jumătate, caravana va poposi în Rusca Montană, Băuțar, Glimboca, Zorlențu Mare, Măureni, Slatina-Timiș, Armeniș, Domașnea, Lăpușnicu Mare, Sichevița, Coronini și Socol. 166 de persoane au fost deja testate. „Sunt, în general, comune unde au mai fost depistate în anii trecuți cazuri de tuberculoză. Este foarte important ca cei din comunitate să afle despre prezența noastră, deoarece facem o economie în bugetul acestor familii, care nu mai trebuie să se deplaseze în orașele mari, pentru un serviciu de radiologie, pe de o parte, iar, pe de altă parte, sistemul de inteligență artificială cu care este dotată caravana mai depistează încă alte 14 patologii din sfera pulmonară, ceea ce înseamnă un consult gratuit pentru oricine vine la caravană”, a declarat Paula Rusu, coordonator de comunicare „Screening TB”, fost pacient cu tuberculoză.
Deși se vindecă, tuberculoza este o boală contagioasă. România oferă cea mai bună infrastructură de sprijin, tratare și vindecare a pacientului diagnosticat cu TBC.
„Este o boală insidioasă care se instalează relativ ușor. E suficicient să ne prindă într-un moment în care sistemul imunitar este ceva mai slăbit. Boala intră în plămâni, rămâne acolo și se activează în momentul cel mai prost al vieții unui om”, a precizat Paula Rusu.
Caravana arată ca un mic spital de pneumologie. Este, de fapt, un cabinet medical de radiologie, care deține în interior un aparat prin care se face o radiografie toracică, pe care specialiștii o interpretează cu ajutorul unui soft ce utilizează inteligența artificială și în secundar, prin cloud, se face o interpretare de către o echipă de medici, doi de la Institutul „Marius Nasta” și doi medici specialiști din județ.
„După ce se face imaginea radiologică, prin intermediul softului se stabilește o probabilitate prin care știm dacă suntem în fața unei persoane cu suspiciune de TB, în funcție de acest scoring, prelevăm spută pe care o trimitem la laboratorul din Reșița, unde se prelucrează și avem un răspuns rapid cu privire la diagnostic. După depistarea unei persoane bolnave cu tuberculoză, aceasta intră în cadrul Programului Național de combatere și supraveghere, intră în tot ce înseamnă pașii de program, precum intrarea în tratament, internare, evaluări suplimentare, dar, din partea proiectului nostru, pacientul primește în continuare suport de la echipa multidisciplinară care este formată dintr-un medic, un asistent social și un psiholog, până la finalizarea tratamentului, pentru ca tratamentul să se deruleze în condiții optime, bolnavul să fie permanent sub supraveghere și încurajat să fie extrem de serios pentru că seriozitatea cu care este făcut tratamentul, conduce la o vindecare completă”, a explicat Dragoș Dendrino, managerul proiectului.
Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Caraș-Severin este de 38,1 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2021 de Programul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.
Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU, finanțat din fonduri europene.
Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate – asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali.
Elena FRANȚ