Centrul Universitar al UBB din Reșița își deschide porțile pentru publicul larg cu ocazia primei ediții care va avea loc la Reșița a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”. Tematica din acest an, „Știința pentru pace și securitate” este una de o importanță majoră.
Astfel, vineri, 27 septembrie și luni, 30 septembrie, cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Centrul universitar UBB Reșița, alături de invitații lor, vor oferi publicului larg posibilități numeroase de conectare cu știința și cercetarea.
De la testarea unor tehnologii inovative de evaluare a unor potențiali factori de risc pentru mediu și sănătatea umană, cum ar fi sisteme de teledetecție laser, drone, microscoape performante, sisteme de depoluare sau de detectare radiații și multe altele, la testarea unor ochelari care simulează efectele consumului de alcool sau droguri, familiarizarea cu elementele unei truse folosite de criminaliști, descifrarea modului în care piața de capital contribuie la securitatea economică sau cum sunt eloborate politicile publice cu scop de creare a stabilității unei națiuni.
În cadrul acestui eveniment, în ziua de vineri, 27 septembrie, participanții vor putea urmări demonstrații, experimente, prezentări ale rezultatelor cercetării din domeniul ingineriei dar și economic și social și vor putea participa la activități interactive și jocuri.
În paralel va fi organizată și o masă rotundă cu invitați care vor dezbate cu publicul participant aspecte de interes legate de securitatea umană.
Luni, 30 septembrie, la Casino-Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca, luni, 30 septembrie, deschiderea anului universitar va fi marcată și printr-un amplu eveniment dedicat cercetării în care mediul, schimbările climatice și securitatea vor fi subiecte de maxim interes!
Vor avea loc activități precum explorarea imaginii Pământului văzut din spațiu sau folosirea dronelor pentru revoluționarea cercetărilor geologice și siguranța unor construcții, studiul atmosferei, dar și multe alte incursiuni în magica lume a științei cum ar fi universul microscopic al viețuitoarelor sau al elementelor chimice vor fi aduse în fața publicului.
Demonstrațiile științifice de la Cluj-Napoca și Reșița fac parte dintr-o serie de evenimente cu tema „Știința pentru Pace și Securitate”, organizate de consorțiul ReCoNnect sub egida Noaptea Cercetătorilor Europeni, în perioada 27 – 30 septembrie 2024, în 21 de localități din România.
Lorena POENARU