Deputat independent Remus Borza: „În România, Constituția este opțională. Chiar și pentru președintele țării!“

modelmic

Deputatul independent din Parlamentul României, Remus Borza ridică la fileu câteva întrebări legate de decizia președintelui României Klauss Iohannis privind decizia de respingere a Olguței Vasilescu pentru postul de ministru al dezvoltării, în actualul executiv.

„Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisorică premierului României în care a explicat de ce o refuză din nou pe Lia Olguța Vasilescu. Cât a fost ministru al Muncii, precizează Iohannis, activitatea Olguței Vasilescu a fost lipsită de transparenţă, nepromovând dialogul cu societatea civilă. Klaus Iohannis greșește. Din perspectiva celor mai recente clarificări din partea Curții Constituționale, președintele, pe motive de legalitate, poate să respingă de câte ori vrea o propunere privind numirea unui ministru. Dar NU și pe motive de competență și oportunitate, în aceste cazuri putând refuza o singură dată. Este hilară explicația oferită de Iohannis în ceea ce o privește pe Lia Olguța Vasilescu. Având în vedere experiența ei în administrație, dobândită ca primar al Craiovei, sunt convins că poate performa și la Ministerul Dezvoltării. Dacă nu ar fi fost calificată, de ce a confirmat-o Iohannis de trei ori ca ministru al Muncii și Protecției Sociale în Guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă? Mergând pe firul acestui raționament absurd, sunt alți miniștri în Guvernul Dăncilă mai puțin competenți care au fost validați prin decret prezidențial de către Klaus Iohannis”, a declarat deputatul independent Remus Borza, joi, în cadrul emisiunii „Borza Analytica” de la DCNews.

„Olguța Vasilescu este un om de acțiune, un ministru care a dovedit că poate. Poate, aici e și problema, atât pentru Iohannis, cât și pentru Dragnea. Să nu gireze cu mâna lor un prezidențiabil redutabil. Dacă și-ar asuma reforma administrației publice locale, cea mai mare gaură neagră a bugetului de stat, care mănâncă 34 miliarde euro anual, ar putea să fie un prezidențiabil cu foarte mari șanse”, a afirmat în emisiune Remus Borza.

Ce poate face în acest moment PSD?

„După cel de-al patrulea refuz al președintelui Iohannis privind nominalizarea Olguței Vasilescu, aceasta din urmă a anunțat că îi va face o plângere penală lui Iohannis. Dar, până atunci, Guvernul are posibilitatea să sesizeze Curtea Constituțională pe un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern, în urma acestui demers Guvernul urmând să aibă câștig de cauză. Având în vedere că suntem deja în a doua lună din mandatul președinției României la Consiliul UE și că nu avem miniștri la două ministere extrem de importante, Dezvoltare și Transporturi, care, pe perioada mandatului, coordonează și politicile la nivelul Uniunii pe aceste domenii, și pentru a ieși din acest blocaj generat de refuzul președintelui, PSD poate să facă alte nominalizări pentru cele două portofolii”, a explicat Borza.

Totodată, Remus Borza a precizat că președintele a oferit suficiente motive pentru suspendare, însă „PSD, în acest moment, e măcinat de probleme interne, confruntat cu o hemoragie de parlamentari spre Pro România, incapabil să pună pe masa Parlamentului un buget sustenabil și pus la zid printr-o campanie de demonizare fără precedent. Acesta este și motivul pentru care președintele joacă tare și forțează în relația cu PSD, știind că nu are nimic de pierdut, din contră, doar de câștigat. Erijându-se contrar prerogativelor constituționale în liderul opoziției și în cel mai vocal critic al PSD, Iohannis și-a asigurat cel de-al doilea mandat. În România, Constituția este opțională. Chiar și pentru președinte”, a ținut să puncteze pentru DC News deputatul independent Remus Borza.

Sergiu TABAN

 

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. zero

  Dreptul de liberă asociere şi independenţa sunt noţiuni total diferite.
  Tot aşa cum o ţară independentă se poate asocia la orice uniune…
  Că … Sibiul şi Craiova, prin foştii primari, nu sunt pe aceeaşi frecvenţă mentală … este o altă problemă.
  Istorică.
  Poate şi isterică :)

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei