fbpx
23.5 C
Reșița
marți, 26 septembrie 23

Deputatul Rujan: „Reforma fiscală este necesară, dar nu trebuie făcută oricum!”

Deputatul Dumitru Rujan a susținut zilele trecute în Parlament o declarație politică ce a avut ca punct central reforma fiscală. Liberalul cărășan a afirmat că este unul din adepții menținerii cotei unice de impozitare, criticându-i în expunerea sa pe politicienii care anulează beneficiile acestui sistem fiscal.

„Partidul Național Liberal nu este numai cel mai puternic susținător al cotei unice de impozitare, ci este partidul care, în anul 2005, a avut curajul să implementeze acest sistem fiscal. Cota unică de impozitare este cea care ne-a adus cele mai mari rate de creștere economică din Uniunea Europeană și cel mai rapid ritm de recuperare a decalajelor față de statele dezvoltate.

Cu toate că există un acord unanim asupra beneficiilor acestui sistem fiscal, observăm că unii politicieni lansează în spațiul public ipoteze privind renunțarea la cota unică de impozitare, invocând printre argumente că: nu aduce prea mulți bani la buget, că statul nu apasă suficient pe grumazul mediului privat, că ar fi un sistem fiscal perimat și așa mai departe. Sunt argumente lipsite de consistență și seriozitate și nu demonstrează decât dorința de a obține mai multe resurse la buget, deși mediul economic românesc este încă slăbit după crizele care s-au suprapus în ultimii ani”, a precizat deputatul Dumitru Rujan.

În aceeași declarație, parlamentarul face trimitere la lecțiile pe care le-a primit România în perioada în care era implementat un sistem fiscal progresiv de impozitare, unul care s-a dovedit disfuncțional.

Stimați colegi,

Dacă nu învățăm din lecțiile istoriei putem să repetăm unele greșeli. România a mai avut un sistem progresiv de impozitare și nu ne-a adus nimic bun, până când PNL nu l-a abandonat în anul 2005. Atunci, de ce să revenim la ceva care nu a funcționat? Dacă se dorește într-adevăr o reformă fiscală, atunci consider că aceasta ar trebui demarată de la o analiză aprofundată a impozitelor și contribuțiilor, precum și a excepțiilor numeroase de la regulă. Celor care sunt nemulțumiți de veniturile bugetare de anul acesta le-aș recomada să numere sute de excepții de la regula generală care și-au făcut locul în actualul Cod fiscal.

Unii plătesc impozit, alții nu, unii plătesc contribuții, alții sunt exceptați, unii plătesc TVA și accize, alții nu. La un simplu calcul, cei care plătesc impozite sunt mult mai puțini decât cei care sunt exceptați. Acest lucru este confirmat și de Comisia Europeană care, atât prin PNRR, cât și prin comunicările cu Ministerul finanțelor ne recomandă să avem o politică fiscală fără discriminări și reguli aplicabile tuturor, nu doar unora”, se mai arată în declarația politică a parlamentarului liberal.

Dumitru Rujan a făcut, totodată, referire la imposibilitatea dezvoltării unor comune și orașe mici din Caraș-Severin fără o bună finanțare, posibilă doar printr-o reformă fiscală care să vină în sprijinul administrațiilor locale.

O reformă fiscală reală și utilă ar trebui să conducă la o mai bună finanțare a administrațiilor publice locale, în special la nivelul comunelor și orașelor mici din județele mai puțin dezvoltate. Cum să se dezvolte Orșova sau Reșița, când bugetul local nu este nici pe jumătate ca al unor comune din județul Ilfov? Cum să ai o infrastructură județeană de transporturi și sănătate modernă la Caraș-Severin, când județul are printre cele mai mici disponibilități financiare, iar județele bogate devin și mai bogate, iar cele sărace continuă să se depopuleze.

Da! Reformă fiscală dorim cu toții, dar ea trebuie să fie stimulativă pentru cei care muncesc și contribuie onest, să conducă la diminuare și nu la amplificarea poverii fiscale pe muncă, să fie stimulativă pentru antreprenorii și fermierii români și să asigure resurse pentru dezvoltarea comunităților locale. Inventarea de impozite peste noapte, oricum s-ar numi ele, sau acordarea de scutiri de impozite în preajma alegerilor sunt acțiuni care nu aduc beneficiii niciunui român”, a susținut în încheierea declarației sale politice, deputatul PNL de Caraș-Severin, Dumitru Rujan.

Lorena POENARU

3 COMENTARII

 1. Spune-ne tu cum…! Fa un Proiect si depune-l in Parlament, trece-l de Comisionar, supune-l la vot si apoi vezi cu ce inteligenta esti dotat!
  Asa, cu vorba, toata lumea stie ca dupa ploaie vine soare, dupa iarna vine vara si ca lucrurile nu trebuie facute oricum! Succes!

 2. Cine a ajuns să vorbească despre reforma fiscală !
  Unul care a terminat ecologie pe la București și acum pozează în mare economist.
  Jalnic !

 3. În materie de propagandă electorală, PNL este deja cu câteva „tururi de pistă” în urma PSD!
  Metoda de impozitare este ceva prea „tehnic” pentru votaci! În plus, este exagerat să afirmi că creșterea economică se datorează exclusiv cotei unice! Unde mai pui că „să iei de la bogați și să dai la săraci”, așa cum prezintă PSD impozitarea progresivă, atrage votacii!
  D-l deputat mai vorbește și despre veniturile la buget, dar nu zice nimic despre cheltuieli! Deși pensiile speciale au fost inventate de PNL, cei de la PSD „lălăie” problema pt că ei au „îmbrățisat” cu drag ideea și au extins-o pe plan „local”, unde au cei mai mulți „agenți electorali” (primari, consilieri). După puțină agitație, e clar: lucrurile rămân așa cum sunt!
  PSD a scos „de la naftalină” nr prea mare de bugetari, salariile prea mari prin comparație cu cele din „privat” și prin raportare la munca prestată, ocuparea locurilor de muncă „la stat” pe bază „politică”. După ce i-a speriat bine, acum vorbește despre majorarea salariilor la bugetari!
  După „fumigene” privind lipsa banilor pt plata pensiilor, PSD vine acum cu promisiunea unei noi legi care elimină „inechitățile din sistem” (apărute tot prin legi făcute de ei) și duce la creșterea pensiilor! Eu, unul, am mari rezerve când vine vorba despre creșteri de pensii sau ajutoare date celor cu pensii „mici”: până acum, orice măsură în sensul ăsta a generat o inflație care a dus la o scădere a puterii de cumpărare mai mare decât creșterea pensiei!
  Al dreaq dacă vorbește vreunul despre 300 de parlamentari sau reducerea cheltuielilor/cap de parlamentar! Toți „o apă și-un pământ”!
  E faină și „țeapa” cu prețurile la gaz energie electrică sau combustibili! La prețurile de azi sunt din belșug, după ce, vezi Doamne, erau resurse „deficitare”! Ia ghiciți de unde sunt plătite subvențiile și ajutoarele?
  În loc de concluzie: „Rămâne cum am stabilit!”, ca-n bancu’ ăla de dinainte de ’89!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei