Deschidere de stagiune la Teatrul de Vest, cu un weekend memorabil! „Mă împăroșez numai la gândul că va vizita Reșița!”

t

Baloane pe cerul Reșiței, concert Stradivarius, dans în stradă, participări la festivaluri de marcă sunt o parte din proiectele cu care teatrul își deschide noua stagiune!

Ziua în care s-au redeschis teatrele în țară a debutat la Reșița cu o conferință de presă susținută de directorul Teatrului de Vest, Florin Ionescu, în care a fost prezentat programul instituției culturale pe care o conduce, pentru luna septembrie.

Se pare că prima lună de toamnă va fi una foarte încărcată pentru Teatrul de Vest, unul dintre proiectele în care instituția de cultură este implicată desfășurându-se chiar în aceste zile la Reșița și anume „DansNomad”, un eveniment inedit ce se derulează pe străzile din Reșița.

Începem stagiunea cu proiectul comun, realizat în parteneriat cu Dans Nomad, un proiect câștigat la AFCN în care Reșița este partener. Teatrul de Vest are un partener care deja este permanent, vorbesc de Complexul Atlantic unde am avut premiera din 3 iulie cu „O noapte furtunoasă”, iată că și acum găzduiește spectacolul de final al micului festival de dans – Dans Nomad, sper să îl mai avem partener în continuare și sper să mai apară și alți parteneri alături de teatru și parteneri vechi ai teatrului pentru proiectul acesta din stradă, ca și la festivalul de copii de anul trecut și cum va fi și la festivalul de copii din luna septembrie de anul acesta, Primăria Reșița care are amabilitatea să ne pună la dispoziție spațiul public pentru ca noi să ne putem exprima și, evident, Consiliul Județean Caraș-Severin, finanțatorul permanent al Teatrului de Vest și partener.

Citește și Când ați dansat ultima dată pe stradă? 11 artiști vor explora orașul pentru a invita reșițenii la dans!

Următorul proiect al teatrului din această stagiune este concertul extraordinar al lui Alexandru Tomescu pe unicul Stradivarius pe care România îl deține, este în patrimoniul național, Stradivarius-ul Elder-Voicu. Eu îl considere cel mai mare violonist în viață și este cu siguranță unul din cei mai mari violoniști ai lumii. Mă împăroșez numai la gândul că va vizita Reșița. E un turnel internațional, se cheamă „Piazzolla” deoarece sunt 99 de ani de la nașterea lui Piazzolla, însoțit de Omar Massa, profesor în Mexic.

Citește și Concert extraordinar cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, pentru sprijinirea Spitalului Județean de Urgență Reșița!

Este a XIII-a ediție a turneului internațional a lui Alexandru Tomescu, dar este prima dată când ne face onoarea de a concerta la Reșița. Sper să se simtă bine aici și să vină și la anu. Concertul va avea loc la Biserica romano-catolică din Govândari. Poate și pentru că biserica este vis-a-vis de spital ne-am gândit ca toți banii de pe acest spectacol să fie direcționați la Spitalul Județean pentru lupta anti Covid. Chiar au inclus în repertoriu o piesă compusă special pentru această luptă. De aceea teatrul nu taie bilete, avem doar niște rezervări loc care sunt stas, personalizate, noi dăm rezervarea și ONG-ul taie chitanța pe suma donată practic, suma este 50 de lei. Nu înseamnă că nu poți dona mai mult, dar mai puțin nu. Nu este acesta proiectul turneului, doar la Reșița este concert caritabil, eu am hotărât, după o consultare cu colegii și noi avem nevoie de bani, dar acum cred că spitalul are cea mai mare nevoie de bani și trebuie ajutat. Noi nu am fost prevăzuți inițial în turneu, și practic dar între Timișoara și Oradea ne-a strecurat pe noi”, a declarat Florin Ionescu

Chiar în prima zi în care teatrele și-au deschis porțile actorii Teatrului de Vest din Reșița s-au aflat la Caransebeș cu un spectacol pentru copii care s-a jucat în aer liber, „Hansel și Gretel”, iar pe 3 septembrie la Deva actorii reșițeni vor juca în festivalul de teatru stradal, cu piesa „O noapte furtunoasă”, ca pe data de 4 septembrie, tot în cadrul festivalului, actorii Teatrului de Vest vor juca „Cei trei purceluși”. De la Deva, teatrul de deplasează la Târgu Jiu unde în date de 5 septembrie va pune din nou în scenă cele două spectacole.

„Cea mai mare onoare, pentru luna septembrie, teatrul a fost selecționat cu spectacolul „Scene bizare” după Urmuz în Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara. Până acum noi nu am avut dramaturgie românească în repertoriu, iată că anul  acesta am avut două propuneri, Urmuz și Caragiale, recunosc că am vrut să ajungem în acest festival, de aceea am și căutat texte românești în fosta stagiune. Vom juca acolo pe 19 septembrie. Este un festival foarte important, situat în topul celor mai bune festivaluri din România și este o onoare pentru Reșița să participe acolo”, a mai spus managerul teatrului.

În perioada 20-26 septembrie începe festivalul de copii, care va debuta cu un spectacol al actorilor teatrului din Târgu Jiu. Datorită pandemiei, festivalul nu va avea la fel de multe spectacole ca cel de anul trecut, un festival care ar fi trebuit să aibă loc inițiat în luna mai. Evenimentul a fost gândit să se desfășoare în spații deschise, dar nu este exclus să fie folosită și scena instituției de cultură.

Terminându-se și piața (Centrul Civic) sper să reușim să aducem la Reșița și 2 baloane care să zboare pe cerul Reșiței, din care părinți și copii să vadă Reșița de sus, va fi ceva inedit!”, a declarat directorul teatrului.

Managerul Florin Ionescu speră ca măsurile luate de autorități în privința derulării spectacolelor de teatru să se modifice, deoarece, spune el, actorii nu pot juca cu masca pentru că expresivitatea este foarte importantă în teatru, iar spectacolele cu mai mult de 1-2 actori sunt practic imposibil de jucat păstrând distanța de 1,5 m unul de altul. Cât privește așezarea spectatorilor în sală, în acest moment se impune păstrarea unui rând liber și câte două locuri libere între scaune, Teatrul de Vest fiind obligat în aceste condiții să folosească doar un sfert din capacitatea sălii de spectacole.

01

002-AFIS-Alexandru-Tomescu-Resita-web-mail

118766152_3726523484042289_13353206403321090_o

Lorena POENARU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei