fbpx
21.7 C
Reșița
sâmbătă, 13 aprilie 24

Dezastru: natura a lovit de 3 ori într-o săptămână în comuna Ciuchici

„Natura este alcătuită din contraste: orice lumină are umbra sa“ spunea Victor Hugo. Parafrazând acest citat am putea spune că la Ciuchici nicio bucurie nu vine singură ci însoțită de amărăciune.

Cele 3 localități componente ale comunei, Macoviște, Ciuchici și Nicolinț au un numitor comun: Vicinicul. Un râu care străbate cele 3 sate componente și care, din când în când, își face de cap, bulversând viața locuitorilor și producând pagube.

În Ciuchici au mai fost inundații ca urmare a ploilor; s-a regularizat albia Vicinicului, s-au obținut fonduri pentru construcția a două poduri noi, trainice; s-au pietruit și asfaltat o serie de drumuri și străzi interioare distruse de ape în anii precedenți. Toată această muncă s-a dus (în mare parte) pe apa…Vicinicului în doar o săptămână.

Totul a început vinerea trecută când, după o avertizare meteo și o ploaie ce nu mai contenea, Ciuchiciul s-a ales cu asta:

Oamenii au strâns din dinți, au ieșit cu mic cu mare, s-au ajutat între ei și au reușit în parte să înlăture dezastrul lăsat de mama Natură în urma ei. Nu au trecut decât câteva zile și lunea trecută a lovit din nou; alte ploi, alte ape, alte pagube:

„Apa a venit de pe deal. A plouat undeva între Chiuchici, drum județean, islaz, spre Răcăjdia. A venit apa atât de mare că ne-a spălat câteva străzi proaspăt pietruite. A mai plouat și luni și atât de tare a venit apa că ne-a distrus strada 20 dar și podurile aflate în construcție. A luata cofraje, balastrul, și tot ce mai era în șantier. Constructorul era pregătit să toarne piulonii de susținere a podurilor. Nici nu știu dace e mai bine sau nu că nu am turnat. Cred că ar fi distrus pilonii proaspăt turnați sau cine știe ce s-ar fi putut întâmpla“ a delarat pentru Reper24 primarul comunei Ciuchici Ion Orbulescu.

A venit și ziua de ieri, vineri 16 iunie când ploile s-au pus din nou. Din fericire nu și la Ciuchici. Cu toate acestea, locuitorii comunei nu au scăpat: „Chiar dacă râul are albie largă a venit foarte multă apă din partea de sus a Vicicnicului, de la Ilidia și Socolari și a rupt și a spălat tot“ a mai spus primarul Orbulescu.

Ieri, (vineri NR) a venit viitura la Macoviște, în jurul orei 16. Apoi pe la 18 seara a ajuns la Ciuchici, a ajuns apa la cele două poduri și a trecut peste punte pe la 21,30. Apoi, după 22 a început să se retragă, să scadă viitura. La 2 azi noapte am verificat satele toate; la Nicolinț era crescut nivelul apei, dar nu de speriat“ a mai spus primarul.

Apoi a început nebunia și la Nicolinț. Apa a crescut, a ieșit din albie și a inundat câmpuri, curți, case, a luat cu ea animale dar, din fericire nu s-a înregistrat nicio victimă umană.

„Când am ajuns și am văzut ce s-a întâmplat l-am sunat pe prefect, pompieri, poliție. Au fost inundate 4 case din care doar două locuinte. Am reușit să salvăm porcii oamenilor, dar găinile au fost luate de ape. A ajuns apa și pe drumul județean, cam 15 – 20 de cm pe drumul spre Berliște. Nu știu cum s-a făcut regularizarea de către cei de la Apele Române, pentru că Vicinicul s-a revărsat la deal. A ieșit din matcă, a inundat grădini, a intrat în case, în curți și s-a dus pe drumul județean. Oamenii nu vor putea să locuiască în locuințele afectate, pentru că sunt pline de apă“ a mai spus primarul Orbulescu.

 

„Acum suntem aici și acționăm cu o motopompă să scoatem apa din case; apoi vom încerca să inventariem toate pagubele și să înaintăm un raport către Prefectură și către Guvernul României. Poate se vor găsi bani astfel ca pagubele să poată fi achitate“ a mai precizat edilul din Ciuchici.

Autoritățile locale au fost nevoite să rupeă un dig care merge spre terenurile agricole, spre zona Gai, astfel încât să nu mai vină apa spre case ci spre islaz.

Surse foto și video Primăriei Ciuchici și Ionuț Loga – Tractări Auto Loga

Dan AGACHE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei