2.7 C
Reșița
sâmbătă, 14 decembrie 24

„Din tainele jurnalismului”, la cea de-a treia ediție! 

Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa a încheiat lista evenimentelor culturale din anul 2023 îmbinând artele: arta scrisului (carte, lectură, presă), pictura și muzica, toate acestea au constituit ingredientele unei întâlniri de succes și sărbătoare!

Primăria Orașului Bocșa a fost gazda unui eveniment de excepție menit să închidă lista evenimentelor culturale organizate în anul 2023 sub egida Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea”. După cum și-a obișnuit, deja, publicul, și de astă dată biblioteca a împletit armonios artele, iar întâlnirea jurnalistului Dan Agache cu elevii Liceului Teoretic „Tata Oancea” a fost înnobilată de prezentări de cărți și vernisajul unei expoziții de pictură, dar și de colindul sfânt și bun adus de tinerii liceeni sub îndrumarea prof. dr. Liana Ferciug.

Într-o sală festiv aranjată, prevestind frumoasa și apropiata sărbătoare a Crăciunului, prieteni de aproape și de mai departe, personalități locale și județene, au onorat invitația primarului Mirel Patriciu Pascu la un eveniment de excepție: întâlnirea cu jurnalistul Dan Agache și întâlnirea cu arta bocșană prin lucrările prof. Tiberiu Borcovici.

Evenimentul a fost moderat de Gabriela Șerban, iar deschiderea oficială a aparținut primarului orașului Bocșa, dr. Mirel Patriciu Pascu, apropiat al celor doi „sărbătoriți”: jurnalistul Dan Agache și prof. Tiberiu Borcovici.

Așadar, proiectul „Din tainele jurnalismului” inițiat de biblioteca publică bocșană în anul 2018, a continuat de astă dată cu Dan Agache, născut la Făget (Timiș) în 30 martie 1960, locuiește la Reșița (Caraș-Severin) și este absolvent al Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București (2004).

Jurnalistul reșițean a vorbit unei săli arhipline despre această frumoasă și nu simplă profesie, a răspuns la întrebări precum: mai este presa o putere în stat? Poate fi presa cu adevărat independentă? Se scriu materiale de presă la comandă? Cât este de mare gradul de influență al presei asupra societății? Sunt mijloacele mass-media un puternic instrument de influențare a opiniei publice? Și alte astfel de întrebări, unele chiar incomode, însă invitatul a răspuns cu sinceritate și, evident, diplomație jurnalistică, la toate acestea!

Așa cum mulți oameni de presă își exersează condeiul și în scrieri literare, și Dan Agache a hotărât să-și publice unele dintre eseuri și proze scurte în volume bine primite de publicul cititor. Așadar, jurnalistul reșițean, pe care l-am ascultat o mare perioadă de vreme la Radio Reșița, și care astăzi scrie pentru site-ul de știri „Reper24”, a debutat editorial cu volumul de povestiri umoristice „Coana Aglaia” în anul 2016, volum apărut la Editura TIM din Reșița.

De curând, acest volum de schițe umoristice a fost reeditat sub titlul „Coana Aglaia redivivus” și a văzut lumina tiparului la Editura reșițeană Graph în acest an 2023, cu o copertă și ilustrații purtând semnătura caricaturistului bănățean Criv Cristinel Vecerdea.

Cel mai recent volum, cald și mirosind a proaspăt scos din tipar, este unul de eseuri jurnalistice, editoriale scrise într-o anumită perioadă (august 2021 – ianuarie 2023) pentru „Reper24”, site-ul de știri reșițean pentru care lucrează actualmente Dan Agache. Cartea se numește „Repere editoriale” și a apărut la Editura TIM din Reșița, sub consilierea directorului editurii, Gheorghe Jurma. De asemenea, scriitorul și editorul Gheorghe Jurma l-a și prezentat pe jurnalistul și scriitorul Dan Agache în cadrul evenimentului de la Bocșa.

Cel de-al doilea invitat în această zi specială a fost profesorul pensionar  Tiberiu Borcovici, pasionat de desen și pictură, oferind publicului prezent o frumoasă poveste a Bocșei în imagini; peisaje din Bocșa copilăriei sale redate în picturi  încântătoare. Despre această expoziție intitulată „Nostalgia copilăriei în Bocșa” au vorbit pr. protos. dr. Ioanichie Petrică de la Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor Vasiova și criticul dr. Ada D. Cruceanu Chiseliță.

Tiberiu Borcovici este bocșan, s-a născut la Bocşa, jud. Caraş-Severin, în 21 august 1946. Absolvent al şcolilor bocşene şi a Facultăţii de Biologie Bucureşti (1975).  A fost profesor de biologie  la Liceul Teoretic “Tata Oancea” din Bocşa, muncă pe care a făcut-o cu dăruire până la pensionare. Într-o anumită perioadă a avut și o misiune dificilă, la care nu mulți dascăli s-au înhămat: aceea de a fi directorul Școlii nr. 3 (școala din cartierul Măgura), iar dl. prof. Borcovici s-a descurcat cu succes. Este pasionat de  pictură şi fotografie. Participă la expoziţii de grup şi organizează expoziţii tematice pentru a atrage atenţia asupra protejării mediului înconjurător.

Încă o dată s-a dovedit faptul că Tiberiu Borcovici a fost un dascăl iubit și apreciat, mulți dintre foști colegi și foști elevi i-au fost alături la vernisaj, iar lucrările sale s-au bucurat de succes!

Frumoase și alese cuvinte despre ambii sărbătoriți au venit din partea doamnei prof. Maria Radu, cea care i-a fost colegă dlui. Borcovici și profesoară lui Dan Agache.

Evenimentul din 15 decembrie 2023 organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea”, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Tata Oancea”, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bocșa, s-a încheiat cu un recital de colinde oferit de partenerii proiectului „Din tainele jurnalismului”, liceenii coordonați de dr. Liana Ferciug.

 

Gabriela ȘERBAN

1 COMENTARIU

  1. ”Dan Agache a hotărât să-și publice unele dintre eseuri și proze scurte …”

    Frumos! Foarte bine că mai există și populație cititoare de carte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei