fbpx
4.7 C
Reșița
miercuri, 17 aprilie 24

Directorul ANM, Elena Mateescu avertizează: „ploile în aversă continuă“

Iunie, cea mai ploioasă lună din an, nu se dezminte. După ce în zona de vest a țării au căzut precipitații în doar câteva zile cât media pentru întreaga lună, directorul ANM Elena Mateescu avertizează că acestea vor continua și în perioada următoare, ținând cont că jumătate din România se află sub coduri de diverse culori, de ploi torenţiale.

„Am avut cantități de 60 l, chiar 74 l în intervale scurte de timp. În partea de sud-vest, vest, centru a țării și mă refer aici în mod prin în mod deosebit la Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, dar și partea de vest a Transilvaniei, solul este la capacitate. A plouat în prima decadă a lunii iunie, cea mai ploioasă luna verii și anului în țara noastră, foarte mult, cu cantități importante de precipitații. Aș menționa deja pentru zona Olteniei, prima decadă înregistrează deja 50% la nivel regional, din media multianuală a lunii iunie, a spus Mateescu la postul Antena 3 – CNN.

Nu în ultimul rând, în Banat, aceeași configurație, dar chiar și la nivelul zonei Transilvaniei, acolo unde vorbim de codul portocaliu în partea de vest și la aceste stații avem areale în care cantitățile au depășit 50-60l/m² și ne așteptăm la alte cantitățile. La nivelul zonei, sub incidența codului portocaliu vorbim de cantități care pot depăși 50-60l/m².

Ne așteptăm ca de joi, după-amiază și mai ales la sfârșitul de săptămână, vineri, sâmbătă și duminică, tot în aceste zone, instabilitatea atmosferică va fi una deosebit de accentuată, cu cantități din nou importante, de precipitații.

Într-adevăr, ne așteptăm ca la acest sfârșit de săptămână, din nou, în Oltenia, în Banat, în Crișana, în Transilvania, să consemnăm cantități importante de precipitații, în condițiile în care observăm deja ce s-a întâmplat de la începutul lunii și până în prezent. În aceste zone avem cantități care se apropie și chiar depășesc media climatologică a lunii iunie”, a explicat Elena Mateescu.

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei