Acuzații grave cu privire la consumul și chiar traficul de droguri în rândul copiilor instituționalizați în centrele de plasament din Caraș-Severin au fost lansate în cea mai recentă ședință a Colegiului Prefectural. S-a vorbit de proasta gestionare a cazurilor copiilor din sistemul de protecție al copilului consumatori de droguri. Mai mult chiar, de o lipsă de implicare și de neglijența personalului DGASPC în astfel de cazuri. Directorul DGASPC, Elena Amzoi susține însă că aceste acuzații sunt nefondate și nedovedite și că aduc atingere imaginii instituției. Vă prezentăm în continuare punctul de vedere transmis de directorul DGASPC Caraș-Severin:
„Urmare declarațiilor directorului executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin, doamna Elena Solomonesc, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din data de 25.08.2022, preluate în spațiul public, în vederea unei corecte informări publice, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin ține să facă următoarele precizări:
Sistemul de protecție a copilului gestionează cazuri extrem de complexe și sensibile, profilul copilului preluat în sistem diferențiindu-se de cel al copiilor proveniți dintr-un mediu familial protectiv cu membrii săi, traumele, deprinderile preluate din mediul de creștere, privarea de afecțiune reliefând cazuri care impun acordarea asistenței de specialitate și a suportului necesar depășirii situației de risc.


Specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin acționează în permanență urmărind interesul copilului, potrivit atribuțiilor stabilite de către legiuitor în sarcina lor.
Acuzațiile lansate public, referitoare la proasta gestionare a cazurilor copiilor din sistemul de protecție al copilului consumatori de droguri le apreciem ca fiind nefondate și nedovedite, aducând atingere gravă imaginii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, în acest caz impunându-se prudență, cu atât mai mult cu cât în practica acestei instituții publice, inspecția socială nu a identificat probleme legate de modul de gestionare a situațiilor copiilor din sistem care au fost identificați ca fiind consumatori de droguri, nefiind lăsată nici o măsură/recomandare în acest sens, de către inspectorii sociali ca urmare a controalelor desfășurate la nivelul acestui furnizor public de servicii sociale.
Ori de câte ori sunt identificați în sistemul de protecție al copilului minori care consumă droguri se intervine cu celeritate în scopul stopării consumului, atât prin intermediul personalului de specialitate al Direcției, cât și prin sesizarea actorilor publici competenți potrivit atribuțiilor trasate de către legiuitor să intervină în astfel de cazuri, în speță, medici, specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin, Biroul Teritorial Caraș-Severin al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Oragnizată și Terorism, Comisia pentru Protecția Copilului Caraș-Severin.
Pasivitatea de care suntem acuzați nu este confirmată de realitate, pe lângă acționarea în scopul tratării cazurilor de adicție, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului acționând în permanență în scopul prevenirii consumului de substanțe psihotrope, prin proprii specialiști, precum și prin implicarea tuturor instituțiilor competente să acționeze în scop preventiv.
Dat fiind domeniul de activitate al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin (protecția copiilor care nu pot fi lăsați în familia lor datorită situației de risc în care se regăsesc, protecția persoanelor adulte cu handicap și a vârstnicilor de la nivelul întregului județ), cât și multitudinea serviciilor sociale furnizate la nivelul său, din păcate excludem, atât pentru prezent cât și pentru viitor, că în sistem nu vom identifica copii consumatori de droguri, dar asta nu înseamnă că, aceste cazuri apar ca o consecință directă a modului în care este gestionată situația acestora și, astfel cum am arătat, o multitudine de factori independenți de modul în care este gestionat fiecare caz, printre care amintim profilul acestor copii, deprinderile pe care aceștia le au la data intrării în sistem, persoanele cu care intră în contact, contribuie la apariția unor astfel cazuri.
Consumul de droguri nu este un incident întâlnit doar în cazul copiilor din sistemul de protecție specială, astfel de cazuri fiind înregistrate chiar și în ceea ce privește copiii proveniți dintr-un mediu familial stabil, cauzele fiind multiple și greu de anticipat”, precizează directorul executive al DGASPC Caraș-Severin, Elena Amzoi.
Sergiu TABAN
Doamna Amzoi, mințiți cu nerușinare! Știți foarte bine că, declarațiile de la ședința Colegiului Prefectural sunt adevărate cu privire la ceea ce se întâmplă la DGASPC Caraș-Severin. La câte probleme aveți cred că demisia ar fi un lucru onorabil din partea dumneavoastră.
Asta în situația în care avem onoare.
”Ori de câte ori sunt identificați în sistemul de protecție al copilului minori care consumă droguri se intervine cu celeritate …”
–
Mmm … celeritate, asta sună inteligibil și apetisant!
Cam de câte grame de celeritate zilnică beneficiază copiii dacă ați încuviințat adicția dvs. la audierea lor prin condescendență în exercitarea autorității administrative?
Incidente de integritate si sesizare a organelor de urmărire penală pentru AMZOI ELENA – Director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Scoială şi Protecţia Copilului Caraş – Severin
Doamna AMZOI ELENA ,mai ușor că…