Moment deosebit, săptămâna aceasta, la Consiliul Județean Caraș-Severin: doi almăjeni, doi consăteni, născuți și crescuți în Bănia, au devenit cetățeni de onoare ai județului. Este vorba de scriitorul și criticul de artă Pavel Șușară și de academicianul Păun-Ion Otiman, „doi ambasadori ai culturii cărășene”, după cum a precizat președintele CJ, Romeo Dunca, cu ocazia ceremoniei de decernare a titlurilor de cetățeni de onoare.
„Îi recompensăm pentru meritele deosebite în promovarea culturii și creșterea prestigiului județului nostru, atât pe plan național cât și internațional. Acest titlu este cel mai potrivit de a ne exprima prețuirea pentru un mod de viață exemplar, dar și de a ne demonstra capacitatea, ca for județean, de a aprecia și răsplăti meritele celor două personalități pe care le onorăm. Vorbim despre doi oameni, maestrul Pavel Șușară și academicianul Păun-Ion Otiman care sunt cu adevărat ambasadori ai culturii cărășene.
Remarc resursele inepuizabile de cultură, de talent, prin care cei doi și-au demonstrat virtuțile de excepție în activitatea susținută, arătând că atunci când există un ambient cultural realmente de valoare se pot dezvolta talentele. Le mulțumesc pentru contribuția importantă adusă culturii din țară și din străinătate, le urez sănătate și inspirație pentru noi performanțe creative”, a mai precizat Romeo Dunca, în debutul ceremoniei.
Laudațio la adresa celor mai recenți cetățeni de onoare ai județului Caraș-Severin au fost rostite de Gheorghe Jurma și de vicepreședintele CJ, Ovidiu Rădoi. A luat cuvântul, de asemenea, Paul Purea, originar și el din Valea Almăjului, care a precizat despre cei doi omagiați că „amândoi nu au făcut altceva, în operele lor, decât să amintească în permanență de plaiurile acestea ale Banatului de Munte. Despre amândoi am putea vorbi zile întregi, despre opera lor, despre contribuția lor, despre ce au făcut pentru cultura din România, pentru știința din România și din Caraș-Severin”.
Nu au lipsit cum este obiceiul la astfel de evenimente, discursurile celor doi omagiați, ambii vorbind de amprenta puternică pe care au avut-o în viața și în opera lor satul natal și spiritul Banatului de Munte. „Fără să fac din Banat centrul lumii, l-am adus în centrul felului în care văd eu lumea, a felului în care înțeleg oamenii. Mulțumesc și sper să onorez până la capăt încrederea și bunăvoința pe care ați manifestat-o”, a precizat, printre altele, Pavel Șușară.
La rândul său, Păun-Ion Otiman a povestit publicului prezent o zi memorabilă din viața sa: „Era 9 sau 10 ianuarie 1948, după vacanța de Crăciun, când învățătorul satului, ne spune: «Dragi copii, scoateți cartea! Rupeți prima pagină». Noi, cu inima îndoită, pentru că prima pagină era imaginea frumoasă și tânără a regelui Mihai, am rupt-o. După care ne-a spus «Rupeți și a doua pagină», pe care am rupt-o cu aceeași inimă îndoită. Era o imagine cu Regina Mamă Elena. Apoi, cu două lacrimi care i-au curs pe față ne-a spus să deschidem cartea la altă pagină, nu mai știu numărul, s-o rupem. Era ultima carte în care apărea harta României Mari. După care s-a uitat la noi, niște copii nu la multă distanță de încheierea războiului, fără radio, fără televizor, fără presă, și ne-a spus: «Vedeți copii, aceste fete frumoase care-și sprijină capul pe rotundul țării și-și scaldă poalele în apa mării nu mai sunt ale noastre». De abia peste ani am aflat și însemnătatea gesturilor, marea dramă a poporului roman. (…) Am vrut să vă spun această poveste pentru că este o poveste care îți intră în inimă, îți intră în suflet și o duci o viață întreagă cu tine”, a povestit academicianul.
A fost o ceremonie încărcată de emoții, care s-a lungit mult mai mult decât cele 60 de minute care i-au fost alocate, motiv pentru care ședința Consiliului Județean a început cu întârziere. Și motiv care l-a determinat pe Romeo Dunca să remarce că „niciodată 31 de consilieri județeni, cu președintele și cu doi vicepreședinți în frunte nu vor fi mai importanți decât doi oameni care au lăsat o amprentă și o vor lăsa mulți ani de aici încolo asupra culturii și științe din Caraș-Severin”.
De menționat că din anul 2004, Pavel Sușară și Păun-Ion Otiman sunt și cetățeni de onoare ai comunei natale, Bănia.
Karina TINCUL
A început campania electorală?!!!
Vedem 2 personalități marcante șiiii ….. foarte, foarte multe poze cu un al treilea personaj!!!
Cât costă reclama in cea de a IV-a putere al unui stat – „Dincolo era mai ieftin”?!
Marcați totuși articolele de reclamă 🙂
Înțelegem că în această perioadă va fi plin de tot felul de evenimente socio-culturale de High Level, căci nah, ăsta e marketingul.
Urmează și campania mult așteptată: micii și berea!!! Aici e ceva serios, chiar nu există că „merge treaba” cu reclama „Dincolo era mai ieftin” :)) Aici esteeeee … GRATIS
Radio Erevan
Cică pe pârtia de mare înălțime de pe Semenic, in acest weekend datu’ pe ski va fi gratis. Eh, e vorba de muntele mic!
Din colecțiile de bancuri seci
Doi montaniarzi pe un munte, unul era mare unul pe muntele mic.
Ghici ghicitoare cei?
A. judetean
B. Local
C. Ambele
Știre pe postul international de radio – Radio Erevan:
La mare e soare Z en. A răsărit de pe un mic munte.